От 1 май работим за себе си

  • 30 април 2014 07:24

  • 1091
  • 0
От 1 май работим за себе си
©

В деня на труда 1 май българинът ще започне да изкарва пари за себе си и ще спре да работи само за държавата. Тогава настъпва т.нар. ден на свободата от правителството, който всяка година се изчислява от Института за пазарна икономика (ИПИ), пише "Труд".

Датата 1 май е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от данъчните, обясняват от ИПИ.

В повечето държави от ЕС гражданите трябва да работят доста по-дълго за държавата в сравнение с България. У нас денят на свобода от правителството традиционно настъпва в края на април или началото на май. По-ранното му изместване през последните 5-6 години според икономистите се дължи на свитите заради кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит.

“Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но наличието на дефицит показва, че част от разходите не се финансират с текущи приходи, а с резерви и заеми. Заемите обаче рано или късно трябва да се платят”, коментират икономистите. Според сметките им покриването на дефицита тази година ще отнеме още 5 дни, които ще се “отработват” в бъдеще, когато кредитите се връщат.

По данни на ИПИ през 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП. Това означава, че през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Най-много време през 2014 г. българите ще отделят, за да попълнят приходите от ДДС - 36 дни. За акцизи ще са нужни 19 дни. За осигуровки - 27 дни, като от тях за социално осигуряване - 19, а за здравно - 8. Приходите от подоходните данъци ще бъдат попълнени за 12 дни, а тези от корпоративни - за 7. Други 7 дни ще се работи, за да се платят държавните и общинските такси. Имуществените данъци ще отнемат 3 дни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1091 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини