Най-богатите японци

  • 04 април 2014 15:14

  • 1890
  • 0
Най-богатите японци
©

Радикалната икономическа политика, водена от министъr-предсeдателя на Япония Шиндзо Абе е спомогнала не само за поскъпването на цените на акциите на японските компании през миналата година, но е повишила и състоянието на 50-те най-богати японци, според класацията на Forbes.

Най-богатият японец, според класацията е основателят на водещата японска интернет компания Softbank Масайоши Сон. Неговото състояние се оценява на 19 млрд. долара или с около 10 млрд. долара в сравнение с година по-рано.

Миналата година Масайоши Сон заемаше третото място, но от състоянието му тогава отчита най-голям ръст както в процентно така и в реално изражение, благодарения на поредицата придобивания осъществени от Softbank. След като купи дялове във финландската Supercell и щатската Brightstar, Softbank придоби и 70% от Sprint Nextel.

Акциите на Softbank са поскъпнали с 90% през последната година и се търгуват на цена от около 8 144 йени (78 долара). Трябва да се отбележи, че класацията на най-богатите хора в Япония е съставена изцяло от мъже.

През миналата година министър-председателят Абе обеща значително да подобри присъствието на жените в трудовата сила до 2020 г. като част от плана му за икономически реформи. За разлика от световната класация на милиардерите на Forbes, японската класация включва и семейните богатства.

Личното състояние на човек трябва да надхвърля 500 млн. долара за да попадне той в класацията като прагът бе вдигнат от 400 млн. долара през миналата година, но от Forbes вземат предвид и семейният дялове в дадена компания. Представители на сектора на търговията на дребно окупират челните места в класацията. Осем от 10-те най-богати японци са натрупали състоянието си от търговия на дребно.

Шестдесет и пет годишният Тадаши Янай, основател и главен изпълнителен директор на Fast Retailing, една от най-големите азиатски вериги за облекло, отстъпва първото място в класацията и тази година е втори.

Въпреки това състоянието на Янай е нараснало от 15.5 млрд. долара до 17.8 млрд. долара. По-голяма част от печалбите на Fast Retailing идват от магазините на марката Uniqlo.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини