5 съвета за богати пенсионери от Бъфет

  • 14 март 2014 14:33

  • 2745
  • 0
5 съвета за богати пенсионери от Бъфет
©

Уорън Бъфет още приживе е обявен за един от най-гениалните инвеститори на всички времена. Дори и той обаче не е перфектен, като признава, че пие по пет коли на ден. Предвид на това, че държи голям дял от компанията за газирани напитки Coca-Cola, излиза, че купува напитките сам от себе си.

И докато това не бива да се приема като здравословен съвет, ето пет добри финансови съвети от Бъфет, дадени към богати пенсионери, пише финансовото издание USnews.com. 

1.Останете на фондовия пазар

Противно на повечето съвети, че пенсионерите не бива да инвестират рисково и на фондовите пазари, Бъфет е на различно мнение. Той не вярва на държането на средства в кеш. Разбира се, той поддържа достатъчно кешови експозиции в своя фонд, готов да посрещне добри инвестиционни алтернативи, но това не се отнася за богатия пенсионер. В полза на тази си теза Бъфет дава като пример как парите към днешна дата имат с 30% по-висока стойност, в сравнение с това когато е бил дете, но инвестиция в индекса на сините чипове Dow Jones се търгува над 20 пъти в сравнение с 1970 г.

2. Инвестирайти в нискоразходни фондове

Бъфет е известен със способността си да подбира компании и да инвестира огромни суми в печеливши бизнеси. Малко странно звучи от неговата уста този съвет, но той е съвсем резонен. Бъфет напомня, че правилният подбор на акции изисква огромни ресурси, като време, средства и знания, недостъпни за масовите инвеститори. От друга страна, пасивното инвестиране е доказало своята ефективност. В същото време активно управляваните фондове, които таксуват за това значителни комисионни и процент от доходността, рядко успяват да бият бенчмарк-индексите, с които са сравнявани.

Прочети повече ТУК

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини