Намаляват просрочените дългове в икономиката

  • 04 март 2014 14:08

  • 999
  • 0
Намаляват просрочените дългове в икономиката
©

Размерът на корпоративния дълг през 2012 г. е 169 млрд. лв, като от него 67% са междуфирмените задължения - към доставчици, контрагенти, свързани предприятия. Това каза на пресконференция заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев при представянето на изследване на камарата за задълженията на фирмите от нефинансовия сектор към началото на 2013 г., предаде БТА.

През 2011 г. корпоративните задължения са били в размер на 163 млрд. лева.

Ръстът на междуфирмената задлъжнялост през 2012 г. спрямо 2011 г. е 6 млрд. лв.

Около 40% от 113 млрд. лева от междуфирмените задължения за 2012 г. са просрочени. Търговията и строителството са основните сектори с просрочени задължения. Най-голямо е нарастването на задълженията в търговията и в енергетиката.

Според Колев през 2014 г. се очаква делът на просрочените задължения да намалее.

Към 300 млн. лева са просрочените задължения на общините и държавата към фирмите към началото на миналата година, като няма сериозна промяна в размера им към края на 2013 г. и те са основно към строителните компании и за консумативи и лекарства.

Проблем има със задълженията по отношение на изпълнени обществени поръчки. За тази година се очаква ръст на БВП, което е сред предпоставките за овладяване на тенденциите на корпоративната задлъжнялост и в частност на просрочената междуфирмена задлъжнялост.

Друга положителна тенденция е очакването да се запазят темповете на ръст на износа.

Съвкупността от тези фактори са основание да се смята, че фирмите ще имат достатъчно възможност да обслужват задълженията си и нарастването на декапитализацията им ще се задържи.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини