Гърците въведоха алтернатива на еврото

  • 23 август 2011 08:23

  • 1832
  • 0
Гърците въведоха алтернатива на еврото
© Интернет

Жителите на гръцкия пристанищен град Патра на полуостров Пелопонес въведоха виртуална валута на фона на тежката дългова криза, свързана с еврото.

Виртуалната валута "оволос" е въведена като алтернатива на еврото, като според сайта на дружеството "Оволос" става дума за вид разменна търговия.

От създаването си през 2009 г. дружеството е привлякло 2300 члена, съобщи говорителят на организацията Спиридон Гудевенос, цитиран от ДПА.

Подобни форми на взаимодействие е имало и в много градове в Аржентина в периода, когато страната обявява дефолт, отбелязва говорителят, допълвайки, че дружеството е признато от гръцките власти.

Принципът е прост - жител на града предлага услуга, срещу която получава виртуални монети "оволос" на сайта на сдружениет.

"Това е така наречената социална валута. Притежателите на "оволос"-сметки след това мога да заменят фиктивните си пари за покупка на храни или други стоки", пояснява Гудевенос.

Предпоставка за успеха на подобни схеми е те да съберат възможно най-много участници, за да не останат членовете им само с виртуалните си сметки, отбелязва финансовият експерт и данъчен консултант Никос Врусис.

Подобно активистко движение се развива и в град Волос в Централна Гърция. Там схемата работи най-вече чрез натурална размяна, но има и виртуална валута. Разменят се предимно дрехи, а в дружеството членуват около 3000 души.

Последвайте канала на

БТА
1832 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини