МФ смекчава контрола върху акцизните стоки

  • 07 януари 2014 21:42

  • 1594
  • 2
МФ смекчава контрола върху акцизните стоки
©

Значително занижен и улеснен контрол от страна на държавата се предвижда в нова наредба, качена на сайта на Министерство на финансите, пише "Капитал".

С тази наредба се облекчава контролът върху производството и складирането на стоки като тютюн, алкохол и горива (т.нар. Наредба №3).

Проектодокументът се е появил на интернет страницата на Министерството на финансите в последния работен ден преди коледните празници. Така в началото на годината иначе важният проект вече е в архивите, а не в текущите документи на сайта на ведомството, и на практика е станал трудно откриваем.

Наредбата определя къде, колко и какви измервателни уреди трябва да монтират компаниите, които търгуват или произвеждат акцизни стоки (цигари, алкохол и горива) в своите данъчни складове.

Информацията от тях трябва да се предава в реално време към митниците.

Основният мотив, с който се разхлабва контролът, е по-малко административна тежест за бизнеса. В проектодокумента е посочено още, че основната цел на въведената преди три години наредба - увеличаване на бюджетните приходи, не е постигната, а освен това тя затруднявала митническите органи.

Промяната в режима обаче може да се окаже и нож с две остриета. Защото дори и да предположим, че преди държавата е вървяла в едната крайност - свръхконтрол, сега залита в другата. Така, вместо да облекчи бизнеса, рискува да влоши още повече събираемостта на акцизите, която и без това през миналата година се влоши.

Освен това държавата на практика се отказва от възможността да получава информация с аргумента, че не може да я обработва. А и повечето компании отдавна са изпълнили изискванията на държавата за измервателни уреди, т.е. бизнесът вече е похарчил нужните средства за уредите.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1594 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
0

2014.01.08 | 16:52

1
Мотива е да понапълнят партийните каси и да атакуват следващите избори комунягите и прабългарите от ДПС ...
Аз

2014.01.08 | 16:54

2
Съгласен съм с теб! С едно допълнение: това, всъщност, е вторичната "полза"! Главната "полза" е тези, които още не са сложили такива уреди (ако не греша - Бургаската рафинерия няма сложени навсякъде!), да избегнат контрола!

Добави коментар

Водещи новини