България е отличник в ЕС по държавен дълг и бюджетен дефицит

  • 02 декември 2013 13:10

  • 2868
  • 4
България е отличник в ЕС по държавен дълг и бюджетен дефицит
©

България е сред отличниците в ЕС по показателите държавен дълг и бюджетен дефицит и сме в превантивната част на европейските регламенти, част от Пакта за стабилност и растеж. Това съобщи в лекцията си по време на семинар за журналисти Мария Маринова, експерт в отдел "Макроикономическо и фискално управление в ЕС" в Министерството на финансите.

Съгласно правилата за прилагане на процедура за свръхдефицит ЕК вече гледа не само нивото на бюджетния дефицит, което не трябва да надвишава 3 процента, но и нивото на държавния дълг като процент от брутния вътрешен продукт - то не трябва да надвишава 60 процента, посочи експертът. Именно заради високото ниво на държавен дълг Малта е в процедура за свърхдефицит, макар че бюджетният й дефицит не надвишава максимално допустимия, каза Маринова. Санкциите, които ЕК предвижда при превишаването на тези два показателя за държави- членки извън еврозоната, не са парична санкция, а спиране на средства от Кохезионния фонд. Досега обаче такива стъпки не са предприети към никоя страна-членка. Конвергентната програма на България, която разписва фискалните политики на страната ни в средносрочен план, трябва до 15 април да бъде представена на ЕК, посочиха експертите.

България през 2013 г. е с 2 процента бюджетен дефицит при средно за ЕС 3,1 процента и 3,5 процента за еврозоната. Държавният ни дълг е 19,4 процента, докато за ЕС е средно 89,7 процента от БВП, а за еврозоната 95,5 процента от БВП, посочиха експертите от МФ. Предвижда се през следващата година държавният дълг да се увеличи с до 4 млрд. лв., но въпреки това нивото му ще остане под 25 процента от БВП, отбеляза Яни Иванов от дирекция "Икономическа и финансова политика" в МФ.

По отношение на бюджетния дефицит ЕК очаква той да бъде намаляван средно с 0,5 процента всяка година за период от три години, което означава, че ако следващата година заложим по-малка стъпка на намаляване на бюджетния дефицит той става от 2 процента 1,8 процента), то през 2015 г. стъпката на намаляване на дефицита ще трябва да е по-голяма, коментира Маринела Петрова, директор на дирекция "Икономическа и финансова политика".

Механизмът за наблюдение на макроикономическите дисбаланси отчита за България прекрачване на праговете по два показателя - ниво на безработицата и нетна международна инвестиционна позиция, каза в лекцията си Антон Канев, експерт в МФ. Максимално допустимото ниво за безработица според механизма за ранно предупреждение за икономически дисбаланси е 10 процента, докато в България безработицата е 11,3 процента, посочи Канев. Нетната международна инвестиционна позиция представлява общата задлъжнялост на българската икономика - бизнеса, държавата и населението - спрямо външния свят. За нашата страна този показател е - минус 79,7 процента от БВП при праг от минус 35 процента от БВП, посочи Канев. Засега не се предвиждат никакви санкции за страната ни заради това, но ЕК ще наблюдава как се справяме по тези два показателя.

Последвайте канала на

БТА
2868 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.12.08 | 12:55

4
За сметка на мизерията и глада. Като няма пари в оборот то няма икономика. Паричните потоци са прекъснати. Вилнеят банките лихвари. ЧЕСТИТО!
111

2013.12.07 | 21:37

3
Ураааа, богати смееееее!!!!!!!!! ;)
митко

2013.12.07 | 21:37

2
Това е благодарение на Дянков който всчики оплючват.

2013.12.07 | 21:37

1
И по мизерия.

Добави коментар

Водещи новини