Под 10% от българите застраховат жилищата си срещу земетресение

  • 17 август 2011 19:04

  • 1472
  • 3
Под 10% от българите застраховат жилищата си срещу земетресение
© Булфото

Малко хора застраховат имотите си срещу земетресение, въпреки че този риск е съвсем реален.

По данни на комисията по финансов надзор едва 9 процента от нас са сключили такава полица за жилището си.

Според експертите в бранша причината е, че нямаме добра застрахователна култура и прекалено много вярваме в късмета си.

Ако живеем в двустаен апартамент в столицата и искаме да застраховаме имуществото си това ще ни струва 60 лева. Още толкова ще трябва да платим за клауза земетресение, съобщава Нова тв.

Допълнителните застраховки на имуществото могат да покрият дори щети от взривове. Полицата за такъв риск е 25 лева. Преди три години жителите на село Челопечене изживяха истински ужас, след като военни складове с боеприпаси се взривиха. Три години по-късно вече няма щети по къщите им.

Застрахователите могат да ни обезщетят според пазарната цена на вещите, когато с тях се случи нещо. Другият вариант е спрямо лимит. В съседните ни страни вече има създаден катастрофичен пул. Така всеки, който има жилище внася малки суми, които да послужат при бедствия.

Последвайте канала на

1472 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Пострадали хора

2011.08.19 | 17:13

3
причината е, че нямаме добра застрахователна култура - тука много са се объркали. Просто малоумниците дето са готови да плащат за нищо изчезват безвъзвратно! Мой колега застрахова луксозен апартамент за всичко и след като го наводниха комшиите получи !!!!!!26 лв!!!!!!! Дошли и мерили с рулетка и казали - 2.2 кв.м за шпакловка, боядисване и материали. НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ Не ми се разправя как след катастрофа (удар от зад) Булинс ми отказаха изплащане на щета за гърне което струваше над 1 000 лв. Според тях то си било заминало, само му помогнали с катастрофата да се набие тръбата в него!!! Никога повече няма да застраховам каквото и да било, това винаги е загуба на пари, нерви и пари!

2011.08.19 | 17:06

2
Добре щеше да е ако плащаха после. Ама измекярите само взимат.

2011.08.19 | 17:06

1
има смисъл в застраховането на дома, но ако законодателството позволи да има прозрачни и ясни договори и полици. иначе си даваш парите и след това ти измислят някоя клауза написана с дребен шрифт и парите ти потъват в нечий дълбок джоб.

Добави коментар

Водещи новини