300 млн. лв. влизат в бюджета заради обратното начисляване на ДДС

  • 04 ноември 2013 07:42

  • 2184
  • 0
300 млн. лв. влизат в бюджета заради обратното начисляване на ДДС
©

Схемата за събиране на ДДС при сделките със зърно ще се обърне на 180 градуса от 1 декември. Въвежда се т.нар. обратно начисляване на данъка.

Това означава следното. Сега производителят продава пшеница и начислява 20% върху цената, която получава от търговеца, и има задължение да ги внесе като ДДС. При новия режим обаче производителят ще продава само стойността на стоката без ДДС-то. То ще трябва да бъде начислено от купувача и той ще получи правото на данъчен кредит.

Новият механизъм вече е заложен и в бюджета за 2014 г. и сметките в него са правени след отчитането на ефекта от въвеждането. Според експертите се очаква приходите в хазната да се увеличат с около 200 млн. лв.(от финансите вече сочат ефекта на 300 млн. лв. ) Причината е, че на практика се ограничават възможностите за източване на ДДС от сделки със зърно, които сега минават за едни от най-рисковите.

Самият производител от своя страна пък няма да има правото да си приспада данъка, а ще трябва да изчака държавата да му върне внесения ДДС за консумативи, които е потребявал, например торове, горива, семена и т.н.

Не смятаме, че мярката ще има положителен ефект за бюджета, със сигурност тя е в ущърб на зърнопроизводителите, коментира Ангел Вукодинов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Като отговорни хора от бранша обаче били готови да я приемат. За това имало подписани договорености на 1 октомври в присъствието на премиера Пламен Орешарски. Две от точките в тях обаче били грубо погазени.

Първоначално знаехме, че мярката ще влезе в сила от 1 януари и ще е за срок от 2 г., след който, ако има доказателства, че е ефективна, може да бъде продължен, каза Вукодинов. Депутатите обаче на практика бламирали правителството си и приели обратното начисляване на ДДС да започне още на 1 декември и да е за максималния срок от 5 г., позволен от евродирективата.

"Заради лъжите и липсата на морал в управляващите излязохме с декларация в подкрепа на студентите и на животновъдите, като ще защитаваме земята си, хляба си, правата си и бъдещето на децата си с всички средства", каза Вукодинов. Браншовата организация очаквала следващите действия на управляващите и можело да се стигне и до следващи стъпки - включително ефективни протести на зърнопроизводителите.
Но дали ще има протести, решават отделните структури на организацията и дават мандат на националното ръководство, уточни шефът на асоциацията.

Иначе обратното начисляване на ДДС означава, най-просто казано, ако сега продавам зърно за 100 хил. лв. на месец, няма да получа 20 000 лв. ДДС от търговеца, с които да си приспадна платения данък за консумативите, а постоянно ще чакам държавата да ми ги върне, обясни схемата Вукодинов. Това в годишен план правело намаление на оборотните средства на производителите с 10-15%.

Който ги има налични, ще се справи, другите ще трябва да вземат кредити, твърди Вукодинов. Според него печелившите от новата схема са търговците и преработвателите на зърното, които затова я подкрепяли. Те си освобождавали 20% оборотни средства. Реално търговецът само ще запише начисления ДДС при покупката на житото, но няма да го внесе, а ще го приспадне от данъка, който сега трябва да чака от държавата, след износа на продукцията.

С мярката ДДС няма как да се открадне, защото реално го няма и фигурира само в тефтерите. Веднъж е записан като начислен при покупката и втори път е приспаднат след износа, тоест крайният ефект е нула.

Всъщност излиза, че държавата така се лишава реално от данъка при сделките със зърно, но от това не губи, защото досега крайният резултат е бил винаги минус, или повече е възстановеното, отколкото е начисленото. Често по веригата се намесва фирма
фантом с фалшиви фактури и се източва ДДС. От асоциацията на зърнопроизводителите обаче смятат, че съмненията за данъчни измами несправедливо се отправят към производителите.

Ние нямаме интерес да го правим, източването на ДДС си е отделен бизнес и тези, които се занимават с него, просто ще се преместят по веригатапреди зърнопроизводителите или след нея при преработката, твърди Вукодинов.

Последвайте канала на

Novini.bg
2184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини