Все повече нашенци заделят пари в спестовни сметки

  • 26 септември 2013 18:50

  • 1451
  • 1
Все повече нашенци заделят пари в спестовни сметки
©

Расте броят на хората, които предпочитат да заделят пари в спестовната сметка вместо в срочен депозит.

Една четвърт от българите с такива сметки обявяват, че са ги разкрили, за да избегнат данък "лихва". Повече от половината българи имат разплащателна сметка. Това показва проучване на компания за финансови консултации.

Всеки четвърти я е открил, за да избяга от данъка, който трябва да внася, ако има депозит. „От началото на годината до момента спестовните сметки в лева като брой са се увеличили точно толкова, с колкото са намалели срочните депозити. Като суми ситуацията е същата”, уточни Иван Стойков.

„Много съм против този данък”, заявява потребител. Той заяви, че няма да прехвърля парите си в спестовна сметка, защото самото преместване ще му струва колкото лихвата. „А аз се надявах да отпадне от 1 януари”.

Правителството обяви, че данък "лихва" няма да отпадне. Въпреки това експерти не очакват нова вълна на миграция от депозити към спестовни сметки.

„Естествено, не можем да спрем тази миграция, но тя няма да е така бурна, защото в момента на въвеждането на данъка повечето хора си прехвърлиха сметките не толкова по икономически причини, колкото по емоционални”, обясни експертът.

Все пак мнозинството притежатели на спестовни сметки отговарят, че ги предпочитат заради възможността да теглят и да внасят по всяко време. Държат парите си в тях предимно в български лева. Най-често за непредвидени разходи, за нов дом, за дните след пенсионирането.

Годишната лихва по спестовните сметки се движи между 3 и 7%.

Последвайте канала на

1451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.05 | 17:18

1
I koi sa teia deto zadeliat?Kato izkliuchim deputatite ni???????

Добави коментар

Водещи новини