"УниКредит" затваря клонове в Унгария

  • 23 септември 2013 11:22

  • 2933
  • 1
"УниКредит" затваря клонове в Унгария
©

"УниКредит Банк Аустриа" (Bank Austria) възнамерява да закрие част от дъщерните си дружества и да съкрати десетки работни места в Унгария. Това заяви главният изпълнителен директор на банката и председател на Унгарската банкова асоциация Михали Патай, цитиран от няколко местни медии, пише "Банкер".

Причината за това се оказват допълнителните разходи на кредитора след въвеждането на данъка върху финансовите транзакции, който страната прие през тази година. Банковата институция отчита близо 23 млн. евро допълнителни разходи от новия налог, посочва Патай. В столицата Будапеща ще бъдат затворени най-малко 15 от всичките 105 филиала на "УниКредит Банк Аустриа".

Към момента мениджмънтът на "УниКредит" отхвърля твърденията за изтегляне на бизнеса унгарския пазар. "Няма нужда от преструктуриране на банката в Унгария и нямаме планове за изтегляне", заяви през август главният изпълнителен директор на групата Фредерико Джизони.

"УниКредит" не е единствената голяма банкова институция, която обмисля да намали присъствието си в Унгария. Конкурентите от австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл" и "Ерсте Груп" също намалиха значително броя на служителите в унгарските филиали. Причина за това е не само новият данък върху финансовите сделки, но и преструктурирането на валутните заеми, които причиниха сериозни загуби за много банки. Патай посочва още, че унгарските банки са намират в четвърта поредна година на загуби, ако управляващите одобрят текущите планове, това ще постави неоправдана тежест върху тях.

През септември 2011 г. унгарското правителство взе решение, че унгарските кредиполучатели могат да изплати заемите в чуждестранна валута при по-благоприятни условия. Загубите за банките бяха в размер на 25 на сто от номиналната стойност на отпуснатите средства. "УниКредит Банк Аустриа", "Ерсте Груп" и "Райфайзен Банк Интернеънъл" бяха сред най-засегнатите от този товар. От 2010 г. насам общите загуби за австрийските банки възлизат на повече от 1.2 млрд. евро.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2933 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
pipi

2013.09.24 | 22:57

1
да се надяваме и в България да затворят всички офиси и онзи с идиотското име ХАНСПЪРЦИ ГЪЗИБАЗИКЯН да пукне от глад

Добави коментар

Водещи новини