Над 700 млн. лв. не влизат в хазната заради измами с ДДС

  • 10 август 2011 06:51

  • 1130
  • 0
Над 700 млн. лв. не влизат в хазната заради измами с ДДС
© Булфото

Анализ на Националната агенция за приходите (НАП) показва, че най-рисковите сектори са петролният и зърненият.

Държавата губи между 700 и 750 млн. лв. на година от измами с ДДС, заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в интервю за в. „Дневник”.

Това е показала първата официална оценка, която ведомството е направило в свой анализ за периода от 2005 до 2009 г. Така за пет години държавата е загубила над 3 млрд. лв.

Проучване на Европейската комисия показва, че средните загуби от косвения данък в страните от ЕС са 12% от очакваните постъпления от него, което съвпада и с българските оценки.

Най-големите опити за измами с ДДС у нас стават при сделки между български фирми и техни партньори в Гърция и Румъния. По тази причина още преди година е започнала кореспонденция с данъчните администрации на тези страни и вече има споразумение с румънската страна за по-бърз обмен на данни, заяви Стефанов, но допълни, че заради събитията в Гърция там разговорите текат по-бавно.

Стоките, с които рискът от измами и нарушения на закона е по-голям, са горивата и зърнените продукти, като там престъпленията се правят при търговията на едро.

Това беше и сред причините да започне сериозна битка срещу контрабандата на горива с монтирането на измервателни уреди, заради липсата на които беше отнет лицензът на рафинерията на „Лукойл”.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1130 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини