За четири години държавният дълг скочи с 2 млрд. евро

  • 04 септември 2013 06:56

  • 763
  • 0
За четири години държавният дълг скочи с 2 млрд. евро
©

Държавният дълг нарасна с 2,15 млрд. евро за последните четири години и към края на юли е 6,9 млрд. евро, сочат данните на Министерството на финансите. В същото време фискалният резерв на държавата е намалял с 2,14 млрд. лв. до 5,57 млрд. лв.

Така общо от увеличението на дълга и намалението на наличните пари на правителството фискалната позиция на хазната за четири години се е влошила с 4,2 млрд. лв.

Фискалният резерв на страната трябва да бъде 4,5 млрд. лв. в края на годината, пише в закона за държавния бюджет. В същото време обаче именно през последните месеци на годината са най-големите разходи на държавата, тъй като тогава по традиция хазната разплаща голяма част от текущите си задължения към бизнеса. Сега правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 иска да изчисти дори старите дългове на бюджета към частните фирми, които са останали неразплатени през последните години, както и да ускори връщането на ДДС.

Целта е да се влеят пари в икономиката и да се намали междуфирмената задлъжнялост. Именно затова, както и за да се повиши размерът на фискалния резерв, в актуализацията на бюджета беше записано, че хазната може да пусне допълнителен дълг от 1 млрд. лв. през тази година.

В понеделник беше проведен аукцион, на който изключително успешно бяха емитирани едногодишни държавни ценни книжа с номинал 300 млн. лв. Постигнатата доходност на аукциона беше само 0,6%. Министерството на финансите успява да намери финансиране на вътрешния пазар при изключително добри условия. Именно затова през последните четири години се увеличава предимно вътрешният държавен дълг на страната - с 1,77 млрд. евро до 3,2 млрд. евро. В същото време външният дълг е нараснал само с 375 млн. евро до 3,7 млрд. евро, сочат данните на МФ. В края на юли държавният дълг е само 17,1% от БВП на страната. По този показател България е на второ място сред страните в ЕС, като ни изпреварва само Естония.

Последвайте канала на

Novini.bg
763 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини