Миньорите предупредиха за скок в цената на тока и парното

  • 18 август 2013 10:51

  • 2381
  • 11
Миньорите предупредиха за скок в цената на тока и парното
©

За опасност от по-висока цена на тока и парното предупреди шефът на миньорския синдикат към КТ Подкрепа Владимир Топалов.

Пред Дарик Топалов бе категоричен, че намаляването на цената на тока е временна мярка, а минималното увеличение на цената на въглищата, което ще влезе в сила за маришкия басейн от 1 септември, няма да реши проблемите в бранша.

Според експерта трябва да се потърси цялостно балансиране на системата, която е „на ръба на бръснача". Топалов предупреди, че ако не се намерят пари за инфраструктурата по електроразпределителната мрежа, София все повече ще се превръща в „дискотека".

Миньорите запазват готовността си за протестни действия, като те могат да се изразят в блокада на пътища още утре.

Износът на ток за Турция е едно от решенията, които биха довели до баланс на енергийната система, смята Владимир Топалов. По думите му трябва да се изнася токът, произведен от по-скъпите енергии, а у нас да остава по-евтиният.

„Трябва да балансираме системата, защото тя в момента е по ръба на бръснача и аз съм сигурен, че това е временна мярка, защото така не може да се балансира системата и може ДКЕВР да се наложи да преразгледа след някой и друг месец своите решения", категоричен е Топалов.

Той допълни, че проблемите не трябва да се решават само за минните дружества или за заводските централи, а цялостно - иначе системата никога няма да се балансира.

„И има още един голям проблем - с електроразпределителните дружества и инвестициите там. Смея да твърдя, че това, което се случи в центъра на София, ако не се вземат мерки, ще се случва все по-често в държавата на най-различни места. Това показва също, че там инвестициите са орязани до минимум и липсват средства, с които да може да се поддържа системата. Силно се надявам да не се изтърве този момент, в който вече тя ще стане неконтролируема, защото тогава наистина ще се случи дискотека в държавата", допълни експертът.

Топалов очаква тази зима проблемите с парното да проличат още по-ясно. „Недостигът на Топлофикация-София от порядъка на около 100 млн. лв. няма как да бъдат компенсирани и столичани 100% могат да очакват по-високо парно", поясни Топалов.

Напрежението сред миньорите и свързаните с тях отрасли остава високо, допълни шефът на миньорския синдикат. Той бе категоричен, че заплатите не са увеличавани от изключително дълго време, въпреки че счетоводно изглежда, че получават повече пари.

Последвайте канала на

2381 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2013.08.27 | 21:52

11
"Износът на ток за Турция е едно от решенията, които биха довели до баланс на енергийната система, смята Владимир Топалов. По думите му трябва да се изнася токът, произведен от по-скъпите енергии, а у нас да остава по-евтиният." ТОЯ Е ГОЛЕМ БОБОВДОЛСКИ МЪДРЕЦ ХАХАХАХАХ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ИЗНАСЯ ТОК ЗА ТУРЦИЯ АМА СКЪПИЯ, ПА ЕВТИНИЯ ДА Е ЗА НАС. АМА СТОЙНЕВ МАХНА ТАКСИТЕ ЗА ИЗНОС ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ САМО ИЗНОСИТЕЛИТЕ, ТОЕСТ ЧЕРВЕНИТЕ ФИРМИ. ОБАЧЕ И ТУРЦИТЕ НЕ СА БАЛАМИ ДА КУПУВАТ СКЪП ТОК. ТАКА ЧЕ И ЗА НАС ЗЛЕ И ЗА ТУРЦИТЕ. САМО ЗА БЕСЕПЕ ДОБРЕ. ТОЗИ МИНЬОРСКИ СИНДИКАТ Е ЧЕРВЕН И РАБОТИ ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ.
НЕИЗЛЪГАН ОТ КОМУНИСТИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ

2013.08.27 | 21:50

10
КАКВА ПО-ВИСОКА ЦЕНА НА ТОКА, БЕ ДРУГАРИ ?? АМИ НАЛИ ПО--НИСКАТА ЦЕНА БЕШЕ ОБЕЩАНА В ПРЕДИЗБОРНИТЕ ВИ ЛЪЖИ ?? АМИ БАБУШКЕРИТЕ ОТ БУЗЛУДЖА КАК ЩЕ ИМ ОБЯСНИТЕ , ЧЕ ЦЕНАТА НА ТОКА НЕ СЕ УПРАВЛЯВА И НЕ СЕ МАНИПУЛИРА КАТО НЕГРАМОТЕН МАНГАЛ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ ?? ДОБРЕ СИ ПОМИСЛЕТЕ, ПРЕДИ ДА ВДИГНЕТЕ ЦЕНАТА НА ТОКА--ИДВА ЗИМАТА НА НАШЕТО НЕДОВОЛСТВО !!!
cassio

2013.08.27 | 21:50

9
Ало, Мустака, ти в коя миша дупка се вря досега ?!?!?! Чии топки крепи ?!?! Какво разбираш от енергийни баланси та се вреш на коня в краката, както онези политически отрепки от парламента..... Сетила се Мара да се побара...Ба си простата физиономия...
Бай Вълчо от Павликени

2013.08.27 | 21:49

8
Бе тоя да не е теляк в банята.Не само проста но и тъпа кратуна научила думата" дискотека."Миньорите трьбва да знаят че не могат да извиват ръцете на този народ защото са част от него.
o&k

2013.08.23 | 13:41

6
Ясно е че няма как да се иэнася "скъпия" ток,эащото има международна конкуренция.При това мн силна!То ако мажеше,до сега да са го направили?!Още по-ясно е ,че ще продължи да се иэнася" евтиния" ток,,а другия ще си остане эа беэропотния народ и неминуемо следва драстично увеличение на цената.Не ми е ясно обаче как огромна част от бълг. народ поэволява на лъжливите комунисти да я вэемат эа "канарче" и да вярва/эа кой ли път/ на предиэборните им обещания!Ами има си световни икономически эакони,които Маркс е формулирал от ясно по-ясно и които действат неэависимо от политическите строеве и нагласи-эатова се сгромоляса и соц. лагера!

2013.08.27 | 21:49

7
и ДА ВЯРВАМ ИЛИ не,все тая.Кой е канарче,също.Не може аз,комшията,или работещи българи,няколко хиляди да плашат със стачка.Една шепа,наречени миньори да заплашва и определя увеличение на тока.Нали няма вече диктатура на пролетариата.

2013.08.23 | 13:40

5
Тези са много смешни,като изхарчат парите веднага заплашват със стачки и бсп веднага им затваря устата с пачки! А обикновените миньори лапат мухите и си мислят,че имат синдикати! Просто всички трябва да се събудят и да се вдигнат и да изритат всички мазници от държавните постчета!
Анди

2013.08.23 | 13:40

4
Аз и без тва не копувам порно аз си го тегля от замунда.

2013.08.23 | 13:40

3
ШЕФА НА ЧЕРВЕНИЯ СИНДИКАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ИМА СЕЛСКИ ВИД И ГАНЬОВСКИ МУСТАЦИ. ТАКА Е ПО УСТАВА НА БЕСЕПЕ!

2013.08.19 | 18:09

2
ima vid na mlad merindjei
Миньорите запазват готовността си за протестни дей

2013.08.19 | 08:08

1
Miniorite gi stroqvat kato v kazarmata novobranci shte izlqzat na nqkakvo podobie na stachka ako ne im plastat zaplati minimun 2 godini vabshto tezi sindikati sprete da mi gi slagate v novinite che sa mng nelicepriqtni

Добави коментар

Водещи новини