Българите теглят кредити от 60 000 лв. за жилище

  • 18 юли 2013 06:40

  • 1762
  • 0
Българите теглят кредити от 60 000 лв. за жилище
©

Заради спада на лихвите по жилищните кредити домакинствата със сравнително ниски доходи вече могат да получат по-изгодни условия от банките. Например преди две години семейство с месечен доход от 1200 лв. щеше да вземе заем за нов дом около 50 хил. лв. В момента обаче, при същите доходи на домакинството, някои банки биха отпуснали жилищен кредит за близо 60 хил. лв., обясни пред „Монитор“ изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев.

Данните на БНБ показват, че през май средната лихва по ипотечните кредити в левове за нови клиенти е 6,84%. Това е с 0,59 процентни пункта по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Средната лихва по ипотеките в евро за нови клиенти е била 7,20% през май, а през същия месец на 2012 г. тя е била 7,54 на сто.

Тошев обясни още, че хората със сравнително ниски доходи рядко решават да изтеглят заем за покупка на жилище. Повечето домакинства, които вземат такъв кредит, имат месечен доход между 1800 лв. и 1900 лв. Средният размер на ипотечните заеми през юни пък е около 70 хил. лв., обясни още Тошев. Той припомни, че тази сума леко се е увеличила заради раздвижване на пазара на луксозните имоти. Например през последните месеци са били отпуснати ипотеки от порядъка на 180 хил. лв. Най-често обаче хората се ориентират към малки двустайни жилища в големите градове.

Междувременно анализ на Българската народна банка (БНБ) показа, че през първото тримесечие на годината се е увеличил делът на брутните кредити в други валути. От 4,1% в края на миналата година в края на март той вече е 5,3 на сто. Според Тихомир Тошев това се дължи на заемите за бизнеса. „Вероятно за компаниите, които търгуват с държави, в които се ползват долари или швейцарски франкове, е по-лесно да получат финансиране в тези валути“, коментира той. Данните на централната ни банка показват още, че 60,9% от брутните кредити са в евро, а 33,9 на сто в левове.

От БНБ припомнят още, че темпът на растеж на кредитите през първото тримесечие на годината е отрицателен и е в размер на 310 млн. лв. Любопитното е, че за първи път в рамките на последните пет тримесечия има спад на заемите за бизнеса. Тези кредити намаляват със 174 млн. лв. през първото тримесечие на годината. В края на март жилищните заеми намаляват с 62 млн. лв., а потребителските – с 53 млн. лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
1762 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини