Н. Костов: Диверсификацията е много важна за един портфейл

  • 14 май 2013 17:31

  • 1346
  • 0
Н. Костов: Диверсификацията е много важна за един портфейл
©

Диверсификацията е много важно нещо за съставянето на един портофейл. депозитите си остават начинът за основна инвестиция на българина и това много трудно може да се пречупи.

  Това каза Николай Костов, изпълнителен директор, ПФБК Асет Мениджмънт на финансовия форум „Шумът на парите’2013”. Според него това все пак носи някакъв риск. Когато обаче има диверсифициране дори между няколко банки, това е по-малко рисково, отколкото депозит само в една банка.

Хората на първо място трябва да бъдат образовани, смята Николай Костов. По думите му 90% от хората не са и чували за инвестицията във взаимни фондове, за планиране на спестяванията за бъдещото образование на децата си, например, така че няма как да знаят предимствата на този тип управление на портфейла.

По думите му добра тенденция е, че конкретни индустрии вече инвестират не само в България, а и в чужбина. Човек би бил много по-удовлетворен от възвращаемостта на финансите от инвестициите във взаимните фондове, отколкото от депозитите, заяви г-н Костов.

Кризи и рискове винаги ще има. Дори да имаме периоди на възход, неминуемо ще дойде следващата криза, защото сме сравнително млада индустрия, каза той и подчерта, че фундаментът на цялата ни индустрия е образованието. По думите му хората не са достатъчно образовани, за да вземат адекватни инвестиционни решения.

Винаги има риск при взаимните фондове, каза той. Според него ако борсата скочи с 50%, ще се върне интересът на инвеститорите. Психологията на хората е такава, че когато всичко изглежда по-розово, тогава е най-страшното, както и обратното, каза Николай Костов и даде за пример следната ситуация: ако сутринта таксиметровият шофьор ви попита в какви акции да вложи пари, то когато отидете в офиса, най-добре всичко продайте.

В момента се генерира безпрецедентно много ликвидност в цял свят и всичко това води до наличието на голяма маса пари. Развитите пазари започнаха да поизчерпват малко „горивото” си и е добре инвеститорите да обърнат поглед и към по-екзотичните пазари като нашия например. Това каза по темата за възможностите за инвестиране Николай Костов, изпълнителен директор на ПФБК Асет Мениджмънт.

Напоследък инвеститорите започнаха да се отдръпват от Русия и това може би е част от процеса, при който започнаха да се изчерпват възможностите на тези големи пазари, каза той. По думите му инвестиционни възможности има и ще има по цял свят, въпросът е дали ще се вземе правилното решение, за да се избегнат рисковете.

В България пазарът остава подценен, недооценен на този етап – има проблем в ликвидността, но факт е, че възможностите ги има и те не са изчерпани, заключи Николай Костов.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, Imot.bg, novini.bg, i insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България

Последвайте канала на

Novini.bg
1346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини