Олшевска: Това, към което ние се стремим, е "органичен растеж"

  • 14 май 2013 13:12

  • 1481
  • 0
Олшевска: Това, към което ние се стремим, е "органичен растеж"
©

Изабела Олшевска, директор развитие на пазара на Варшавската фондова борса, бе гост на форум "Шумът на парите" по покана на Profit.bg.  

„Варшавската фондова борса е една от най-старите в света,“  заяви Румен Соколов, модератор на панел „Капиталови пазари“.  „Основите й се зараждат още през 17-и век.  Борсата е сред лидерите на IPO  в Европа, като отстъпва единствено на Лондонската борса по този показател.  Каква е тайната на успеха, г-жо Олшевска?“

„Вярно е, че фондовата борса в Полша се заражда още преди векове,“ каза Изабела Олшевска, „ Но като модерна борса ние сме все още млади. Модерната борса е създадена през 1991 г. и в последните години изживява период на растеж. Това, към което ние се стремим, е „органичен растеж“. Тези две думи са много важни за нас – „органичен растеж“. Ние се стремим към нови клиенти, нови перспективи.

След присъединяването ни към ЕС определено сме в период на разцвет, като се стремим да бъде отворени към МО, като също така работим в тясно сътрудничество с местните брокерски къщи, международни инвеститори, местните брокери и емитенти.  Това е нещо, което преди това не се е правило у нас.

В този смисъл тайната е първо -  отварянето към международната общност. Преди това международните инвеститори трудно имаха достъп до нашите пазари, но това се промени.

Втората тайна е създаването на общност на финансови фондове. В началото бяха 15 частни фонда. Нашата борса е силно ориентирана към инвеститорите. Инвеститорите днес имат само 5% ограничение за инвестиции в чужбина.

Трябва да отбележим, че нашата борса е средна по мащаб, но ние искаме тя да играе в малко по-различна лига. Тук обаче има голяма конкуренция. Регулациите играят много добра роля за растежа. Регулациите и растежът карат бизнеса да се насочва към борсите, но борсите трябва да са готови за това. Технологиите трябва да се развиват, но те са свързани с големи разходи .

Повече по темата можете да прочетете Тук.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини