Иван Такев: Оценките на БФБ са добри, но няма обеми

  • 14 май 2013 12:52

  • 1336
  • 0
Иван Такев: Оценките на БФБ са добри, но няма обеми
©

Това, което се опитваме да правим, когато контактуваме с чуждестранни инвеститори, е да представим добрите оценки на българските компании. Това заяви по повод чуждите инвестиции през борсата Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса – София, който взе участие в панела за капиталови пазари на форума „Шумът на парите”, организиран от Profit.bg.

Основният проблем е, че оценките ни са добри, но няма обеми, които да удовлетворяват представите на големите чуждестранни инвеститори, защото те не инвестират 100 000, а десетки пъти повече, обясни Такев.

Друг е въпросът какво се случва с цените при един или няколко по-големи местни инвеститори и доколко те могат да разместят пазара, когато започнат да купуват. Или с други думи доколко пазарът е съразмерен спрямо финансовите възможности на инвеститорите, допълни Такев.

Няма как да търсим по-голямо развитие оттук насетне и да разчитаме на няколко големи публични компании, обясни Иван Такев и допълни, че за съжаление в икономическия живот на България нищо не се случва от доста дълго време. Трябва да има инициатива за развитие на бизнеса в България, обобщи Такев, защото това е условие макросредата да е стимулираща.

Ако даден инструмент не се търгува на фондовата борса, това не е защото ние не искаме, а защото считаме че това не е правилният ход. Говорим за деривативи но нямаме критична маса и достатъчно добро корпоративно управление и достатъчно ефективен надзор така че да предотвратим загуби, подчерта Такев и допълни, че преди месец сме станали свидетели на материализирани опити за манипулиране на SOFIX в следствие на залагания, организирани от организатор на хазартни игри. Трябва първо да решим проблемите, преди да преминем на следващото ниво, заключи Иван Такев.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

Пълната програма на събитието можете да откриете тук
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини