Айдън Сейман: Искаме да разширяваме турския капиталов пазар

  • 14 май 2013 12:41

  • 1206
  • 2
Айдън Сейман: Искаме да разширяваме турския капиталов пазар
©

Турция изпълнява сериозна програма за стабилност. През последните 12 г. целта е ние да ускорим развитието на всички аспекти на нашия бизнес. До миналата година банковото дело претърпя сериозно развитие, а миналата година правителството реши, че е крайно време и капиталовите пазари също да направят това.

Истанбулската борса за злато, борсата за деривативи и фондовата борса се сляха в началото на април. Сега вече има един общ пазар за всякакъв вид ценни книжа, каза г-н Айдън Сейман, изпълнителен заместник председател на Борса Истанбул, по време на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Дневният обем на търговия на Борса Истанбул възлиза на 20 млрд. долара. Пазарната капитализация достигна 350 млрд. долара, докато дневният оборот от търговия с акции възлиза на 2 млрд. долара

Миналата година Истанбулската борса бе най-добре справящата се борса в региона, отбеляза г-н Сейман.

Ние действаме като фактор, който стабилизира процеса, но и същевременно го ускорява. Въз основа на моя опит мога да кажа, че само през после 12 г. ситуацията става изключително интензивна. Ако погледнем от макро- към микроикономическо ниво ще се види, че делът на нововъзникналите пазари от БВП се увеличава. През 2000 г. той е бил 35%, а в момента той възлиза на 63%.

През последните 10 г. се отбелязва сериозен растеж, който допринася за развитието на икономиката. БВП на Турция, измерен в паритет на покупателната способност достигна над 1 трлн. щатски долара, а Турция е шестата най-голяма икономика в Европа.

Промишленото производство се повишава. Индексът му достигна 130 пункта, докато началната ни позиция отпреди 5 г. беше 90 пункта.

В Гърция например безработицата е много голяма. При нас има 8% безработица като през 2008-а беше 14%. По отношение на дълга в момента, той възлиза на 35% от БВП. Според Маастрихтските критерии той трябва да е максимум 60%.

Нашата цел е да създадем изключително добър капиталов пазар. Златната борса в Истанбул търгува с фючърси и различни деривативи. Търгуват се още борсово търгувани фондове (ETF), обикновени акции привилегировани акции, варанти и т.н., но ние искаме да разширяваме пазара.

В края на март тази година беше приет нов закон, съгласно който Борса Истанбул вече ще участва и на енергийния пазар, каза Сейман

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1206 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.05.14 | 20:43

2
Турците с пари ще купят Балканските държави!

2013.05.14 | 20:43

1
Турците , трябва да бъдат избити .Тази паплач на терористи далеч от вселената.

Добави коментар

Водещи новини