Vodafone обяви 2.3% ръст в глобалните продажби

  • 22 юли 2011 18:15

  • 815
  • 0
Vodafone обяви 2.3% ръст в глобалните продажби
© Getty Images

Най-големият мобилен оператор в света Vodafone обяви 2.3% ръст в продажбите си в глобален мащаб през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година след като търсенето на телефони с достъп до интернет на развиващите се пазари е повишило интереса на клиентите на компанията, съобщи Bloomberg.

В световен мащаб приходите на групата са достигнали 11.7 млрд. паунда. Основен двигател на повишението са развиващите се пазари, където все повече потребители ползват мобилен интернет и други "смартфон" услуги. Най-сериозен е ръстът в Турция – 32% и в Индия – 17%. Като цяло приходите за Африка, Близкия Изток и Азия са нараснали с близо 6% до 3.1 млрд. паунда.

В същото време в Европа операторът бе изправен пред по-строги регулативни мерки и отслабено потребителско търсене, които са довели до спад в приходите с 1.3% до 7.6 млрд. паунда за периода април-юни. Особено тежко е положението в Южна Европа, където проблемите със заетостта и дълговата криза притискат продажбите надолу. В Испания приходите отбелязват спад от 9.9%.

На най-големите пазари на оператора - Германия и Обединеното кралство се отбелязва ръст от съответно 0.2 и 1.7 %. Британската компания планира да увеличи дела на продажбите на услугите за смартфони до 70% до март 2013 година, като цели по този начин да се противопостави на спадащите приходи от европейските пазари.

"Започнахме годината добре, постигайки солидни резултати, въпреки макроикономическите предизвикателства в Южна Европа и ограничаването на цените на мобилните тарифи", заяви изпълнителния директор Виторио Колао, цитиран от Reuters.

Под управлението на Колао мобилният оператор започна разпродаването на миноритарни дялове в компании от бранша в Полша и Китай. По този начин от Vodafone цели консолидиране на позициите си на пазарите, на които има солидно присъствие. През март Колао обяви, че ще бъдат купени допълнителни дялове от индийската дъщерна Vodafone Essar, в която англичаните си сътрудничат с Essar Group. Също така от базираната в Нюбъри корпорация обявиха, че планират да дадат дивидиент в размер на 5.5 млрд. долара от дела си в американската Verizon Wireless.

След отварянето на борсовата търговия в Лондон, акциите на Vodafone се покачиха с близо 2% до 26.4 паунда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини