Microsoft отчете над 23 млрд. долара годишна печалба

  • 22 юли 2011 10:45

  • 1201
  • 0
Microsoft отчете над 23 млрд. долара годишна печалба
©

Резултатът само за четвъртото фискално тримесечие, приключило в края на юни, е 5,87 млрд. долара, или с 30 на сто повече спрямо същия период година по-рано, предава АФП.

На акция нетната печалба за трите месеца възлиза на 69 цента, което се оказва над средните очаквания на анализаторите за 58 цента на брой.

Годишният оборот е нараснал с 12% до 69,94 млрд. долара, от които 17,37 млрд. са постигнати през последното фискално тримесечие.

Според Адам Холт, анализатор в Morgan Stanley, "стабилното четвърто тримесечие поставя добри основи за 2011/12 г., изпълнена с положителни фактори". Друг финансов експерт – Уолтър Притчърд от Citigroup, подчертава, че се наблюдава "солидност в корпоративния сегмент".

Гамата продукти Windows обаче, с които са оборудвани голяма част от персоналните компютри в света, отбелязва спад. Продажбите им като обем намаляват с 1%, а като стойност падат с 2 на сто до 19,02 млрд. долара.

Понижението, от една страна, се дължи на силния предишен период, с който се прави сравнението, съвпадащ с дебюта на Windows 7, а от друга – със слабостта на пазара като цяло.

"Ако не се отчита влиянието от пускането на Windows 7 през миналата година, смятаме, че годишният растеж на продажбите би съответствал на ръста на компютърния пазар – между 2 и 4 на сто", казват от компанията.

За настоящата фискална година от Microsoft очакват растежът им да се генерира от развиващите се пазари. Това обаче носи риск от натиск върху цените, както и засилване на пиратството.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1201 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини