Британският вестник The Guardian възпя финансовата криза

  • 21 юли 2011 10:10

  • 1043
  • 0
Британският вестник The Guardian възпя финансовата криза
©

Парчето The Euro Crisis Song, качено в You Tube, е в диско вариант и е публикувано за първи път в края на миналата седмица.

Броячът в сайта за виодеосподеляне обаче не показва голям интерес – засега има само около 20-тина хиляди прегледа на видеото. То обаче предизвика интерес сред някои от българските потребители на Facebook, които го споделят със свои приятели.

Песента разказва за финансовите затруднения на Гърция - "Гръцкият публичен дълг доведе правителството до ръба на колапса". Авторът на текста припомня и сблъсъците на полицията и демонстранти.

От края на 90-те години държавите в ЕС решиха да се обединят в общ клуб и да създадат своя валута, разказва още песента. Това е удобно, когато пътуваш в чужбина, но при крах на пазарите проблемите започват. В кюпа са Португалия, Ирландия, Гърция и Испания – те не могат да покрият своите дългове.

"И кой ще плати сметката – Централната банка и Международния валутен фонд. Но може ли да потвърдим, че няма да се случи отново", се пее още в парчето.

Досега три държави официално са поискали пари от европейските фондове, а Испания може би е следващата, са част от внушенията на песента. Споменават се и изискванията, които поставят институциите, като едно от тях е вдигане на данъците – тема, особено чувствителна на Острова.

Британците открай време са скептици относно създаването на валутен съюз и общностните регулации по финансовите и данъчните въпроси. Великобритания не е част от еврозоната, а правителството на страната се пребори договорът да не бъде задължителен за тях.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини