Българите зад граница изпратили у нас над 335 млн. евро за пет месеца

  • 18 юли 2011 21:21

  • 1172
  • 1
Българите зад граница изпратили у нас над 335 млн. евро за пет месеца
© Getty Images/Guliver Photos

За сравнение през същия период на миналата година постъпилите средства от емигранти са били в размер на 329,6 млн. евро.

Това означава, че на годишна база се отчита ръст от 1,85 на сто.

Любопитното е, че тенденцията на ръст на емигрантските пари, които постъпват в България, се запазва въпреки кризата. Например само през месец май българите в чужбина са превели на свои близки 77,4 млн. евро. Това е абсолютен рекорд откакто централната ни банка води подобна статистика.

БНБ е започнала да събира първите такива данни през 2004 г. От тогава до сега само за 7 месеца парите, дошли от емигранти у нас, надхвърлят 70 млн. евро. За последно тази сума е била надхвърлена през март тази година. Тогава българите зад граница са превели у нас 71,3 млн. евро. През април изпратените от тях средства са били на стойност 68,1 млн. евро. Банкери припомнят, че традиционно през май има пик на преводите от чужбина.

За цялата минала година емигрантите са превели у нас внушителните 759,6 млн. евро. През 2009 г. средствата, изпратени от българите зад граница, са били 717,7 млн. евро. Година по-рано сумата е била по-малка – 693,90 млн. евро.

В началото на годината данни на БНБ показаха, че едва 50 на сто от емигрантите пращат пари на роднините си в България. Другата половина от работещите зад граница признали, че нямат възможност да помагат на близките си, въпреки че работят на постоянна работа. Данните на централната ни банка тогава показаха още, че най-щедри са българите, работещи в Италия. Според официалните данни там живеят около 70 000 български граждани.

Сметките показват, че ако половината от тях изпращат пари у нас, всеки от тях превеждал в България средно по 370 лева на месец. Това прави над 4400 лева годишно. Живеещите в Испания пък заделяли по 280 лева на месец за близките си.

Любопитното е, че назад в класацията остават САЩ и Канада. Тогава експерти обясниха, че те не печелят по-малко, но там стандартът на живот е по-висок. Затова сънародниците ни там работели предимно за себе си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1172 1

Коментари 1

Добави коментар
българин

2011.07.23 | 03:38

1
изпращат да но с цената на какво 90%от хората в чужбина работят без осигуровки .....пожертвали се за семействата си.Сега държавата се бие в гърдите че парите се влагат при нас,а после дарителите на тези средства остават без пенсии един ден в държавата-мащеха за народа си,това е тъжната истина за бедния БЪЛГАРСКИ народ

Добави коментар

Водещи новини