Нова програма насърчава предприемачеството и самонаемането

  • 11 юли 2011 18:42

  • 2192
  • 0
Нова програма насърчава предприемачеството и самонаемането
© Internet

Той съобщи новината по време на проведения днес семинар на тема "Образованието в културните и творческите индустрии – и къде е пазарът?”, организиран от Обсерваторията по икономика на културата и Гьоте институт.

По думите на Кръстев програмата съществува като рамка от няколко години, но едва през 2011 г. ще започне нейното практическо изпълнение.

В нея ще може да се включи всеки безработен, който трябва да има минимум средно образование и който има желание да започне самостоятелна стопанска дейност. Той би могъл да получи подкрепа под формата на обучение или квалификация за управление на самостоятелна стопанска дейност или да получи подкрепа за развитие на собствен бизнес план и стратегия за развитие на малък бизнес.

Онези, които преминат успешно през този процес, ще имат възможност да получат до 20 000 лв. безвъзмездна помощ с цел закупуване на оборудване и набавяне на начален капитал. За период от една година по време на изпълнението на проекта лицата ще имат право и на безвъзмездна консултантска помощ, свързана с развитието на бизнеса.

В началото на август месец започва набирането на заявления от заетите лица по отношение подкрепата на териториалната мобилност. Всеки новоназначен ще може да получи субсидия за една година, която ще е равна на разходите му за транспорт от и до работното място.

Акцент в политиката на пазара на труда за тази година са т.нар. "зелени” работни места, които според Иван Кръстев са добре приложими в културния туризъм, тъй като са свързани с устройството и поддръжката на парковите пространства и недвижимото културно наследство.

Макар че в момента няма конкретни програми, насочени само към културните индустрии, то работодателите в този сектор имат реален достъп до всички програми и проекти, реализирани от агенцията.

Към момента реално активните програми и мерки в общ бюджет възлизат на малко над 687 лв., като голяма част от тях са в напреднало изпълнение.

На семинара днес бяха засегнати и проблемите, свързани със статистическото измерване на заетостта в културата, музикалния бизнес и образованието, представяне на магистърски програми. Бяха представени и проектът "Artists in Creative Education” и Секторна група "Креативни индустрии” на мрежата Enterprise Europe Network за България.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини