ЕЦБ вдигна лихвата по депозитите

  • 07 юли 2011 21:23

  • 2085
  • 0
ЕЦБ вдигна лихвата по депозитите
© Интернет

Освен основната лихва, ЕЦБ вдигна още лихвата по депозитите до 0,75%, както и лихвата по междубанковите заеми – до 2,25%.

В течение на доста време най-влиятелната европейска финансова институция задържаше на ниво от 1% своята основна лихва заради трудностите пред икономиката на еврозоната. През април тази година обаче ЕЦБ най-после вдигна нивото до 1,25%.

От ЕЦБ все пак изразиха безпокойство относно инфлацията в еврозоната, която е на ниво 2,7%. Предпочитаната граница от банката е 2%.

Според някои анализатори с вдигането на лихвата ЕЦБ се надява да раздвижи нещата предвид трудностите с Гърция. Главният икономист на Saxobank Стийн Якобсен смята, че вдигането на лихвата е опит за блъф на Трише, с който да покаже увереност, че европейската икономика върви нагоре. Якобсен счита, че предвид наближаващия край на мандата на Трише, той иска да остави добро наследство за наследника си Марио Драги и демонстрира по-голяма увереност в икономическото състояние на еврозоната, отколкото всъщност изпитва.

Последвайте канала на

2085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини