БСК се обяви за премахване на кофите за боклук

  • 04 юли 2011 14:03

  • 1554
  • 0
БСК се обяви за премахване на кофите за боклук
© Булфото

Подобна наредба е имало у нас до 1995 г., но след това е отменена, обясни Божидар Данев от камарата.

По този начин няма да има кофи за боклук по улиците.

„Нещо, което е било задължително е станало диспозитивно. Не е казано, че трябва да бъде в сградата, може общините да предоставят такива площи. Но навсякъде знаете, че подобни помещения са преструктурирани и се ползват за най-различни неща – магазини, складове и така нататък“, каза Божидар Данев от БСК.

Той попита дали някой е виждал у нас да се мие кофа за смет с дезинфекционни разтвори, както се прави в много държави по света.

„Това нещо да го има в план-сметката на общината? А къде е Министерството на здравеопазването, че не следи това? А къде са регионалните центрове и служби? А се чудим защо има мухи и комари, болести, защо има много болнични, които ги плаща работодателят“, коментира още Данев.

От Българската стопанска камара поискаха и данъчни стимули за разделно сметосъбиране. Организацията настоява таксата за битови отпадъци да се формира на базата на количеството отпадък, а не на база на данъчната оценка на имота, както е в момента.

Заради настоящата нормативна уредба има собственици на имоти, чиято такса за битови отпадъци е скочила три пъти за три години без това да кореспондира с генерираните отпадъци.

Данев обясни, че таксата битови отпадъци има три компонента: сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане в депа и поддържане на чистотата. По думите му „има заблуждаване на общественото мнение, че са дали възможност този, който желае – дали е бизнесът или кооперация сами да си организират сметосъбирането и сметоизвозването“. Данев каза, че такава възможност наистина съществува, но тя формира само една трета от таксата, останалите две трети са на основата на имотния данък.

Той съобщи, че заради оценката на имота, в който живее, на един от европейските посланици му се е наложило да плати 58 000 лева такса за битови отпадъци, въпреки че живее сам в резиденцията си.

От работодателската организация настояват промените в нормативните актове да се запишат до края на годината и да бъдат валидни от началото на 2012 г.

Последвайте канала на

БТА
1554 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини