Пеканов разкри къде се разминават позициите на България и ЕК в Плана за възстановяване и устойчивост

  • 10 декември 2021 21:11

  • 6123
  • 6
Пеканов разкри къде се разминават позициите на България и ЕК в Плана за възстановяване и устойчивост
© Кадър: БНТ

Свършихме изключително много работа. Надявам се, е след нас започва усилена работа по засилване на работата на институциите. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, в предаването „Панорама“ по БНТ.

"Води се един преговорен процес, който не ни изненадва. В огромната си част работата е техническа, другата представлява позицията на ЕК по някои теми като енергетика и върховенство на закона. В сферата "енергетика" тя не напълно съвпада с нашата позиция. Ние ще отстояваме нашата позиция, парите по плана не са застрашени. По никакъв начин не губим от това, а напротив трябва да намерим най-доброто решение", обясни Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Първите траншове по Плана за възстановяване идват през пролетта

"ЕК има забележки в сектор „Енергетика“, ние отстояваме нашата позиция. Трябва да намерим най-доброто решение. Други страни дълги месеци преговаряха с ЕК", каза вицепремиерът.

"В последните дни бяха хвърлени много гръмовни фрази, които абсолютно не отговарят на истината. Според мен правим най-доброто възможно, за да отговорим на изискванията и амбициите на Европейския съюз и приоритетите на Зеления преход, но и да защитим това, което отстояваме като наша позиция, която е изговорена със синдикати и партии и се базира на широк обществен консенсус. Борим за това да запазим въглищните си централи по-дълго. Ние искаме това да стане през 2036 г., ЕК иска да е по-рано", допълни той.

"Другата червена линия е какво ще направим до 2026 г., какви възможности ще се затворят. И още един въпрос - реформа на Българския енергиен холдинг - нещо, което един служебен кабинет не може да поеме като ангажимент в последните си дни", допълни Пеканов. "Комисията иска по-ранна дата за затваряне, това е въпрос на преговори. Виждате, че Германия смени крайната си дата от 2038 до 2030 г.", призна той.

„По отношение на главния прокурор постигнахме съгласие. Това, което се иска от нас е да се въведе механизъм за отчетност и търсене на отговорност на главния прокурор. Ние сме въвели такъв механизъм. ЕК настоява да има фигура, контролираща главния прокурор, която да е съдия-следовател. Ние такава фигура нямаме в правния мир и това няма как да се случи без промяна в закона“, поясни Пеканов.

Вицепремиерът смята, че ЕК прекалява с детайлите.

Той обясни, че служебното правителство няма вина, че сме се забавили с механизма за възстановяване, но България като държава има вина, защото рамката се базира на препоръки от ЕК, които получаваме всяка година.

"Преговорният процес обаче се движи и ние реално сме на финалната права", изрази увереността си Пеканов, който не получи покана за новото правителство.

Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, смята да се завърне към академичната общност, след като напусне министерския си пост. 

"Често в най-трудните моменти в България имаш възможността да избереш лесното или правилното. За мен важното е политиците да избират правилното и гражданите също да го изискват от тях", заключи той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6123 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Котарак

2022.02.01 | 09:34

6
Верно сте на финалната права. След 3-4 месеца изчезвате от хоризонта.

2021.12.10 | 22:03

1
До сега всеки месец Кирчо ментата и Ачо Лъжата заедно с диктатора - комунист Румен Радев теглят по половин милиард заем( досега 3.5 млрд) резултата е че нито на лекарите са вдигнали заплатите, нито на учителите, нито на бизнеса са помогнали със средства ...къде отиват тези пари...по сметки на Черепа и Цветан Василев режисьорите, които стоят зад Румен Радев!!!!!
Матрос

2021.12.12 | 08:53

5
Връщахме заемите на тиквите..
баба гицка

2021.12.11 | 17:13

4
при Бойко защо не се разминаваха

2021.12.11 | 06:55

3
На гербавите трольольота им остана само да рециклират севденски измишльотини отпреди три месеца...

2021.12.11 | 00:22

2
Разминават се с кухата ти лейка

Добави коментар

Водещи новини