Математиката причинява болка

  • 01 ноември 2012 11:09

  • 2326
  • 3
Математиката причинява болка
©

Чувството на страх преди решаването на задача по математика може да активира областите в главния мозък, които отговарят за болката, пише actualno.com.

Учени от Чикаго доказаха, че при хората, които изпитват прекалена тревожност при сблъсъка си с математиката, само при чувството от очакването за решаването на задачата се повишава активността на тези части от мозъка, които отговарят за физическото усещането на болката.

Това е първото невронно доказателство, което определя природата на субективното усещане за математическа нервозност.

По-рано учените изясниха, че и други форми на психологически стрес, като социално отхвърляне или травмираща раздяла, също могат да предизвикат усещане за физическа болка.

Настоящето изследване е било фокусирано върху  степента на реакцията на болка, свързана с очакването, предизвикващо страх от събитието, допълва Plosone.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2326 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2012.11.14 | 17:49

3
И мен ме боли глава всеки месец,като пресмятам съотношение-заплата/ разходи.
Matematiko

2012.11.04 | 16:36

1
Не някои хора, а 90%. Имах преподавател по математика, който беше пияница и казваше следното:"Две неща не са ми простили математиката и алкохола". Повечето, знаят как изглеждат и как се държат хората обичащи математиката. Моят съвет към учителите поматематика е да са по-милосърдни към тези 90% процента с болка в главата
ИнжИнер :)

2012.11.05 | 01:46

2
Странно изглеждащи са всъщност не хората обичащи математиката а тези които се занимават с математика но все още не са преодолели страха от нея. Всъщност страхът е този който кара тези хора да изглеждат и да се държат така. Е, съгласен съм, че има малък процент идиоти които усвоявайки малко математични знания са си въобразили, че са нещо повече от другите и постоянно унижават останалите(особено ако са наплашени студенти). Познавам такива - Спасов, Терзиев и т. н.

Добави коментар

Водещи новини