Гигантските вируси са древни живи организми

  • 18 септември 2012 10:18

  • 2803
  • 0
Гигантските вируси са древни живи организми
©
Дълго време изследователите спореха дали вирусите, които имат гени, но  нямат собствена клетъчна структура, могат да бъдат смятани за самостоятелни форми на живот.
 
Едно ново изследване предполага, че са, показвайки, че гигантските вируси носят някои от най-древните протеинови структури, които се откриват във всички организми на планетата, пише "Списание 8".
 
Изследователите проследяват протеиновите структури в повече от 1000 организма в трите традиционни клона от дървото на живота – бактерии, архея (биологична империя едноклетъчни микроорганизми, в клетките на които липсва клетъчно ядро) и еукариотите (сред които са всички многоклетъчни).
 
Гигантските вируси, наричани така заради размера на генома им, също са включени в изследването, защото са големи и сложни. Техните геноми често конкурират по сложност генома на някои бактерии.
 
Учените проследяват протеиновите структури, а не генетичните редици с презумпцията, че структурите, които се появяват най-често и в най-много групи са реално най-древните. Така те откриват, че много от най-древните протеинови форми, проявяващи се в живите организми, се намират и в гигантските вируси, което дава нови доказателства, че вирусите са се развивали като самостоятелни организми.
 
Изследването подкрепя и теориите, че някога гигантските вируси са били по-сложно устроени, отколкото са днес. Драстичен упадък в геномите им в течение на времето е довел до днешния им паразитен начин на живот, заключват генетиците. 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини