На какво да обърнем внимание при избор на бойлер

  • 20 септември 2024 10:15

  • 3615
  • 0
На какво да обърнем внимание при избор на бойлер
© pexels

Бойлерът осигурява топла вода за домакинството. Това важно предназначение му отрежда ключова роля в дома. Затова изборът на такъв уред е предизвикателна и отговорна задача. За да ви улесним, сме обобщили важните характеристики и параметри, които да вземете предвид.

Технически характеристики

Ще започнем с техническите характеристики на бойлера:

     • Вид – макар и сходни на външен вид, бойлерите се различават. Те могат да бъдат електрически, газови, соларни или комбинирани. Всеки един има своите предимства и недостатъци. Електрическите бойлери са широко достъпни и лесни за монтаж. Те обаче не са толкова енергийно ефективни в сравнение с останалите. Газовите използват по-евтин източник на енергия, но при тях монтажът е по-труден. Соларните бойлери функционират чрез слънчевата енергия. Това само по себе си ги прави икономични във времето, но при тях самата инсталация е по-скъпа. Като цяло бойлерите могат да бъдат различен енергиен клас – колкото по-висок е той (от А+ до Е), толкова по-икономични са те.

     • Енергиен източник – освен бойлери, захранвани от електричество, слънчева енергия и природен газ, съществуват и комбинирани бойлери. Те могат да използват повече от един енергиен източник.

     • Мощност – пряко свързана с ефективността и скоростта на работа на уреда. Или иначе казано – определя колко бързо бойлерът може да загрее водата. Мощността варира от 1,6 до 9 kW.

     • Максимално налягане – един от най-важните показатели по отношение на сигурността е именно този. Той определя безопасността при експлоатация на уреда и се измерва в барове, т.е. какво е допустимото налягане, при което бойлерът може да работи без рискове. За стандартните битови бойлери стойностите са между 6 и 9 бара. В по-редки случаи се предлагат и модели с налягане от над 9 бара.

     • Безопасност – не подценявайте сигурността и безопасността. Бойлерите имат различни защитни системи, с които не трябва да правите компромис. Те предотвратяват протичането на ток, късо съединение, прегряване при работа и още много други.

Други параметри

Освен техническите характеристики има и други особености, които е добре да не пропускате:

     • Капацитет – това означава вместимостта на даден бойлер в литри. Всъщност определянето на капацитета е може би най-основното при избора на такъв уред. Трябва да изчислите добре средното потребление за вашето домакинство на човек, а след това да умножите по броя живущи. Не пренебрегвайте тази част, защото вероятно искате да се сдобиете с уред, който да стига за нуждите на всички вкъщи. Ако пък вземете бойлер, който е значително по-голям от нужното, ще се налага да чакате повече, за да получите топла вода.

     • Монтаж – дори и най-малките бойлери заемат място. Затова размерът трябва да отговаря на пространството, с което разполагате. Опциите за монтаж са две – хоризонтален или вертикален. По-популярни са тези за монтаж на стена. Все пак се предлагат и модели, които могат да се инсталират на пода.

     • Място – накрая стигаме и до локацията. Домът съвсем не е единственото място, на което можете да сложите бойлер. Такъв може да е подходящ също за вила, селска или ваканционна къща. Не забравяйте да съобразите по-ниското потребление на вода на такива места. То е обвързано със самия избор на модел, който в случая може да бъде с по-малък капацитет или мощност например.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
3615 0

Водещи новини