Устройство, имитиращо човешко докосване, може да позволи на хората да се държат за ръце от километри разстояние

  • 12 септември 2024 22:15

  • 265
  • 0
Устройство, имитиращо човешко докосване, може да позволи на хората да се държат за ръце от километри разстояние
© pixabay

Устройство с меки пръсти, което е в състояние да имитира човешко докосване, може един ден да даде възможност на хората, живеещи на хиляди километри разстояние един от друг, да се държат за ръце, съобщава БТА, позовавайки се на научно изследване. 

Учени от Университетския колеж в Лондон са разработили нова технология, която може да симулира докосване. Новото устройство, наречено BAMH - иновативна биоинспирирана система, имитираща докосване, работи чрез симулация на нервните клетки с използване на вибрации.

Учените са използвали устройството, за да изследват пациенти с проблеми в осезанието - загуба на чувствителност на пръстите. Устройството може да бъде използвано в здравните грижи и при диагностика на диабет или на синдрома на карпалния тунел, когато медианният нерв е притиснат.

Прегръщайте се често, прегръдката лекува

Д-р Сара Абад, специалист по роботика, каза, че кожата е един от най-големите органи и устройството предлага начин за докосване във виртуалното общуване. Пандемията и глобализацията показаха важността на семейството, което не живее в един град с вас, а за съжаление, при видеоразговорите има бариера, добавя д-р Абад. "Имате нужда от допир, който видеото не може да ви осигури."

Устройството работи чрез стимулация на сензорни клетки в кожата, давайки реалистично усещане за докосване. 

Учените са изследвали десетина пациенти със загуба на осезание в продължение на няколко месеца, за да разберат повече за това как деградира това сетиво. 

Технологията има потенциал да бъде използвана и в асистирани от страна на робот хирургически интервенции. 

Екипът е представил разработката си на Британския научен фестивал в университета на Източен Лондон. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини