Откриха вероятен сблъсък на черни дупки, сравнително близо до Слънчевата система

  • 12 септември 2024 18:06

  • 380
  • 0
Откриха вероятен сблъсък на черни дупки, сравнително близо до Слънчевата система
© pixabay

С помощта на космическия телескоп „Хъбъл“ учени са открили вероятността от сблъсък на две черни дупки, разположени в галактики, намиращи се сравнително близо до Слънчевата система, съобщава Universe Today.

Обектите се намират „сравнително близо“ до Земята - на около 800 милиона светлинни години. Всяка от черните дупки принадлежи на различна галактика, която е в процес на сливане.

„Стигаме до заключението, че вероятно наблюдаваме две близки свръхмасивни черни дупки“, казва Анна Триндаде Фалкао от Центъра по астрофизика в Харвард и института „Смитсониън“ в Кеймбридж.

Учени направиха симулации, които хвърлят светлина върху унищожаването на звезди от черни дупки

Според нея тези черни дупки се намират на разстояние 300 светлинни години една от друга и в момента се приближават една към друга. Сблъсъкът им може да се случи след 100 милиона години, като подобни сливания са често явление във Вселената, предаде БТВ.

Тъй като тези галактики се приближават все повече една към друга, черните дупки в ядрата им ще започнат да си взаимодействат. В крайна сметка те ще се слеят в мощно събитие, излъчвайки гравитационни вълни като част от процеса.

Астрономите предполагат, че сливанията на галактики със свръхмасивни черни дупки предизвикват голяма активност. При сблъсъците междузвездният газ се насочва към галактичните центрове. Той се компресира и в други региони и двете дейности предизвикват изблици на звездообразуване. Част от газа може да доведе до увеличаване на емисиите.

Разбирането на сливането на близко разположени черни дупки като тези, предлага уникален прозорец към последните етапи на това, което астрономите наричат „срастване на двойни SMBH“. Подобни събития са и ще продължат да бъдат основен начин за измерване на ефектите от тези сливания.

Те ще предложат богато поле за изследване с помощта на обсерватории, чувствителни към светлината в целия спектър, както и на бъдещите детектори на гравитационни вълни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини