Френско-китайски космически апарат ще открива гама експлозии в далечни галактики

  • 20 юни 2024 21:12

  • 1136
  • 2
Френско-китайски космически апарат ще открива гама експлозии в далечни галактики
© pixabay

Френско-китайската мисия SVOM (Space-based multi-band astronomical Variable Objects Monitor) ще изследва гама експлозиите във Вселената, съобщи БТА. Тези екстремни явления в космоса са много загадъчни за учените вече повече от 50 години след откриването им. 

Апаратът с тегло 930 килограма има четири бордови инструмента -два китайски и два френски, ще бъде изведен в орбита в събота с китайска ракета „Лонг Марч 2-Си“ (Long March 2-C) от космическата база в Сичан, провинция Съчуан. 

Чън Лан, специалист по китайската космическа програма, изтъкна пред АФП „политическото значение“ на тази мисия „в един доста мрачен период в отношенията между Китай и Запада, който показва, че научното сътрудничество може да продължи въпреки трудностите“.

Галактиките стават по-хаотични с напредване на възрастта

Позициониран в околоземна орбита на височина от 625 километра, SVOM ще има за задача да идентифицира източника на гама експлозия - колосално ярки изблици на радиация, които се наблюдават в космоса всеки ден.

„Изследването започва в разгара на Студената война", казва Бертран Кордие, научен ръководител на френската програма към SVOM. 

През 1967 г. американски спътници, които следят ядрените опити, наблюдават кратък проблясък на гама-лъчение - най-енергийните вълни в електромагнитния спектър, които се получават при разпадането на радиоактивни елементи. „Тогава те си мислят, че става дума за ядрен взрив, идващ от Земята, преди да разберат, че всъщност идва от космоса“, допълни Бертран Кордие.

На първо място е т.нар. бърза светкавица от гама-лъчи с продължителност от част от секундата до няколко десетки секунди. Това е последвано от излъчване на рентгенови лъчи, което може да продължи няколко часа и „прекосява цялата Вселена, за да достигне до нас“, каза Сузана Вергани, директор на изследванията в Парижката обсерватория.

Изглежда, че кратките проблясъци са резултат от сливането на две неутронни звезди или неутронна звезда с черна дупка. Дългите проблясъци се смята, че произлизат от експлозията на първите масивни звезди, много по-големи от Слънцето. 

„Гама експлозиите са безценен инструмент за „изследване на далечната Вселена“, в частност на малко известния химически процес, при който са появяват първите звезди“, допълни Сузана Вергани. 

Изключителната краткост на тези явления означава, че учените ще се състезават с времето, за да съберат информацията навреме. Веднага щом SVOM открие експлозия, спътникът ще изпрати сигнал до екип от учени, които са на разположение 24 часа в денонощието. За по-малко от пет минути те ще трябва да активират мрежа от наземни телескопи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1136 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2024.06.21 | 08:54

2
Не могат да си управят къщичката тръгна на другаде

2024.06.21 | 00:21

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини