Учени създадоха тъкани-киборги

  • 03 септември 2012 15:55

  • 2456
  • 0
Учени създадоха тъкани-киборги
©

Хората и електрониката не са съвместими, но това може в бъдеще да се промени, благодарение на биоинженери от Харвардския университет, които са създали първите триизмерни тъкани-киборги, разказва БТА.

Тъканите-киборги представляват живи клетки с втъкани в тях наножици и транзистори. Клетките мислят, че са нормални, но електронната им страна действа като сензорна мрежа, което позволява пряката намеса на компютър. Биоинженерните тъкани се отглеждат върху миниатюрни триизмерни скелета, изградени от колаген – основният белтък в съединителната тъкан при животните.

Учените съобщават, че по този начин са създали неврони, сърдечни и мускулни клетки, и кръвоносни съдове-киборги. С помощта на вградените наножици специалистите например са успели да измерят контракциите (пулса) на клетките. Досега биоинженерите са отгледали основно миши тъкани – наполовина машини, но и 1,5-сантиметров човешки кръвоносен съд-киборг.

Наличието на електрическа мрежа в жива тъкан има редица приложения. Така по неинвазивен начин може да се получава информация за това какво се случва вътре в клетките. Този метод освен това позволява да бъде упражняван пряк контрол върху тях – чрез лекарства или електрическа стимулация, обясняват учените.

Последвайте канала на

2456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини