Астронавти могат да имат проблеми с имунната система поради липсата на гравитация

  • 12 юни 2024 22:46

  • 1110
  • 1
Астронавти могат да имат проблеми с имунната система поради липсата на гравитация
© Gettyimages

Астронавтите, които се намират в орбита около Земята, са склонни да страдат от проблеми с имунната система, като например инфекции и реактивиране на спящи вируси, дори при краткосрочни космически полети, съобщава БТА. 

Според ново проучване това се дължи на липсата на гравитация, която води до нарушаване на функциите на имунната система по време на пътуване в космоса. Изглежда че имунните клетки растат по различен начин в условия на безтегловност, което се отразява на способността им да се борят с болести, съобщават изследователи във вторник в списание Nature Communications. 

„Показваме как симулираната микрогравитация оформя имунните клетки и как промените в силата изменят функциите им на ниво единична клетка“, каза изследователят д-р Даниел Уинър, геронтолог от Института за изследване на стареенето „Бък“ към Университета на Южна Калифорния.

Човешкото тяло се възстановява успешно след престой в космоса

Изследователите открили също така една добавка - растителния пигмент кверцетин, която може да противодейства на влиянието на безтегловността върху имунната система. Кверцетинът стопира около 70% от промените в имунните клетки, причинени от липсата на гравитация. Той се съдържа в червения лук, гроздето, горските плодове, ябълките и цитрусовите плодове. 

Учените проучили под микроскоп как 25-часова симулация на микрогравитация влияе на имунните клетки, култивирани от кръвта на 27 здрави човешки донори на възраст между 20 и 46 години. Те ги отгледали във въртящ се стенен съд на НАСА. Това е част от лабораторното оборудване, което симулира безтегловност чрез леко въртене на клетъчните култури, което по същество поддържа клетките в непрекъснато състояние на свободно падане. След това екипът тества откритията си спрямо данните от предишни проучвания, проведени с хора и мишки, които действително са били в космоса.

Изследователите открили няколко гена и биологични пътища, които се влияят от микрогравитацията, след което започнали да търсят специфични лекарства или добавки, които биха могли да защитят имунните клетки. Система с изкуствен интелект посочва кверцетина като потенциално средство за укрепване на имунната система по време на престой в космоса.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1110 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 23:36

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини