Радослав Пашов, Svepol: България има трагични нива на рециклиране

  • 05 юни 2024 08:58

  • 377
  • 1
Радослав Пашов, Svepol: България има трагични нива на рециклиране
© Владимир Иванов

Концепция, която се опитва да спре противоборството между капитализма и грижата за околната среда.

Така определи ESG стратегиите Радослав Пашов, главен финансов директор и член на Съвета на директорите на Svepol, най-големият търговец на Балканите на полимери и синтетични влакна.

Пашов взе участие в престижния финансов форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ, организиран от Profit.bg.

„Какво е полимер – това е пластмаса. Когато хората чуят пластмаса, си казват – това е замърсяване, нещо, което не е добре. Само че, трябва да се замислим. Шоколадът е нещо много хубаво. Обаче, след като си преял с шоколад, изобщо не се чувстваш добре. Значи, това е най-лошото нещо, което можеш да ядеш."

Светът е пълен с пластмаса и това е проблем. Всичко, свързано с нея, е проблем. Въпросът е как управляваш процеса на производство и продажба.

Пашов направи кратка ретроспекция как всъщност се стигна до ESG.

„Тръгваме от социалните кооперации. След това, през 90-те години, много разпространено понятие става смесената стойност. След това споделената стойност, корпоративната социална отговорност и накрая ESG.“

Той обясни и каква е фундаменталната концепция, която ръководи процесите на успеха в Svepol.

„При нас много популярен е терминът „Сливи за смет“ – тоест ние не просто продаваме. Ние се грижим после тези пластмаси да бъдат отново изкупени от нас, преработени в нашите фабрики. В момента се опитваме да сме 100% затворено предприятие и група – тоест, купуваме, продаваме, изкупуваме, рециклираме.

Отново вкарваме пластмасата в нашите преработващи предприятия. От тях излизат синтетични влакна. Купихме дори нови машини, които преработват нашите отпадъци. Затова казвам, че почти на 100% сме успели да направим кръгова икономика. Фокусът е само натам.

Проблемът никога не е бил в метала, в пластмасата. Въпросът е как го правим. Пак давам пример с шоколада – когато преядем с него, това е най-ужасното нещо, което можем да изпитаме. Въпросът е как управляваме бизнеса.

За нас е много важно да спрем това противоборство – между правене на бизнес и грижа за околната среда.

Svepol има офиси на три континента в четири държави – България, Германия, САЩ и ОМАН. И всичко е свързано с грижата продуктът отново да бъде върнат при тях или при техен конкурент. Въпросът е да се затвори целият цикъл.

„За съжаление, България има трагични нива на рециклиране, ние сме на дъното на всички класации. Има държави в Африка, които са на светлинни години от нас.

Грижа за околната среда, без изобщо да се пречи на бизнеса. Няма противоборство в това да се занимаваш с полимери и в същото време да се грижиш за околната среда. На Запад, в Щатите, това да се грижиш за околната среда е изискване.

Не може да правиш бизнес за сметка на друга сфера – било то икономика, социални дейности или екология. Трябва да има баланс – така, както го има в човешкия живот.

Svepol е изцяло българска компания, без международно участие.

„Опитваме се всичко, което е модерно, да го влагаме в нашата дейност. Ние обаче не сме много популярни в България, това е истината. Tier 2 доставчик сме на световни компании като Nestle, Danone, Coca-Cola, VW, IKEA, JYSK.“

Според Пашов, когато нещо е осъзнато, то става част от корпоративната култура. Не е нужно постоянно да бъде налагано силово. Той е убеден, че не може да внедряваш ESG без всъщност това да има добавена стойност.

„ESG трябва да се наложи по естествен път. Зелената сделка е начинът за това, но всъщност смятам, че ЕС ще изроди процеса поради изключително бюрократичния подход при такива мерки.“

Пашов подчерта, че пластмасата е най-популярният материал в света, въпросът е как го използваме и как да направим така, че да бъде вкаран отново в икономиката с грижа за околната среда – защото тогава всички печелим.

Svepol инвестира в модерни технологии за намаляване на отпадъците и подобряване на енергийната ефективност.

През 2023 г. компанията печели европроект с фокус „кръгова икономика“ и през 2024 предстои да инсталира нова инсталация, която допълнително ще утилизира отпадъка от тяхното производство. Тези действия подчертават ангажимента ѝ към устойчиво развитие и намаляване на въздействието върху околната среда.

Svepol е сертифицирана със следните стандарти: Global Recycled Standard (GRS), ISO 14001 (Системa за управление по отношение на околната среда); ISO 45001 Системи за управление на здравето и безопасността при работа. Предстои сертификация и по ESG.

Компанията активно работи за интегриране на тези стандарти във всички аспекти на своята дейност, което допринася за устойчивото развитие и подобрява репутацията ѝ в глобален мащаб.

Част от планираните инвестиции за следващите години са строителството на складовите бази в Германия и САЩ на обща стойност 14 млн. евро, както и изграждането на завод за rPET в САЩ и България на обща стойност над 30 млн. евро.

Към момента в групата работят над 260 човека. За първото тримесечие на 2024 оборотът е над 100 мил. лева като за 2024 се очаква да стигнат близо половин милиард лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
377 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.05 | 10:03

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини