Българо-норвежката компания Iris.ai си осигури 7,64 милиона евро финансиране от Silverline Partners и EIC Accelerator

  • 24 май 2024 00:45

  • 1027
  • 5
Българо-норвежката компания Iris.ai си осигури 7,64 милиона евро финансиране от Silverline Partners и EIC Accelerator
© Pixabay

Българо-норвежката компания за изкуствен интелект Iris.ai, доставчик на световнопризната и награждавана търсачка за научна литература, обяви най-скорошния си рунд на финансиране с инвестиция от 7,64 милиона евро. 

Това ще ускори растежа на компанията и подсили иновациите в областта на научните изследвания, подпомагани от изкуствен интелект (ИИ), което на свой ред ще допринесе за успешното развитие на динамична европейска екосистема в сферата на ИИ. 

Iris.ai дава отговор на основен проблем на отделите за научно-изследователска и развойна дейност – този с огромния обем публикувани изследвания. Съчетава свой собствен научен език с модели за машинно обучение и генериративен модул, който създава висококачествен текст. По този начин се намалява риска от т.нар. "халюцинации" на изкуствения интелект, известни още като конфабулации. Подходът позволява точно да се категоризират, навигират, обобщават и систематизират данни и факти от академични статии, патенти и всякаква друга техническа или изследователска информация. Организациите, оповаващи се на най-новите научни познания, могат лесно да придобият ясни, стратегически цели, проправяйки пътя за смислени и приложими прозрения.

Silverline Capital  е европейска компания-пионер, фонд за рисков капитал и водещ инвеститор в този рунд на финансиране. Приносът ѝ се мултиплицира от Ускорителния фонд на Европейския съвет за иновации (EIC), водещия тласък от безвъзмездната помощ за стартиращи компании от EIC, предшестван от подкрепа от Фонда през януари 2023 г.

„Тази инвестиция е доказателство за инерцията, която набрахме през предходната година“, каза Анита Шьол Абилдгаард, главен изпълнителен директор и съосновател на Iris.ai.

„От януари миналата година досега, преразгледахме подхода си с цел да извлечем най-доброто от генеративния изкуствен интелект и да го комбинираме с експертизата и точността на нашите собствени вътрешни научни езикови модели. Разширихме диапазона с нови потребители, които успешно използват нашия набор от инструменти RSpace за изследвания в различни области като "Материалознание", "Нутрициология", "Медицина", "Биотехнологии", "Аграрни науки", "Химия", "Автомобилостроене" и "Козметология".

Български AI стартъп достигна до най-прочутия акселератор в Силициевата долина

„Вярваме в нашия екип и мисията му да помогне на изследователите да осъществят иновативни научни пробиви със съдействието на собствени инструменти за изкуствен интелект“, каза Евгений Ангелов от Silverline Capital.

„Екипът доказа способността си да се открои в бързо развиваща се област чрез комбинация от изключителни технически познания и мащабируема стратегия за излизане на пазара, като същевременно се фокусира върху поверителността на данните и базираните на факти знания на изкуствения интелект. Горди сме, че подкрепяме европейска компания с глобални цели".

С тази инвестиция Iris.ai планира да доразвие своето водещо предложение - RSpace. През 2023 г. Iris.ai разработи решение, благодарение на което, RSpace да успява да оцени фактическата точност на резултата от работата си. В бъдеще, стратъпът ще използва финансирането за увеличаване на фактическите възможности на платформата, като даде възможност на изследователи от корпорации и университети да използват рационализирани процеси. 

„Благодарни сме за подкрепата и доверието, оказани от нашите инвеститори“, каза Шьол Абилдгаард. „Това финансиране ще ни позволи да напреднем в нашата мисия да осмислим всички световни научни изследвания и да ги въведем в приложение".

Кои са Iris.ai?

Iris.ai е най-иновативният изкуствен интелект в областта на научните изследвания. С помощта на NLP – машинна обработка на естествен език, Iris открива, извлича и обобщава най-ключовата информация от необятните източници на световната наука. Целта е светът да стане по-добър. Правят го като предоставят единствено по рода си технологично решение за учените в световен мащаб. Iris.ai оптимизира R&D отделите на гиганти в множество индустрии – Фарма, BioTech, Material Science, Хранителна, Химическа, Промишлена.

Iris.ai помага на хората да разбират науката и да я превръщат от теория – в практика. Да се съсредоточат върху създаването на стойностни продукти, като извършват специализиран, интердисциплинарен полеви анализ до ниво на точност отвъд човешкото. Неговите алгоритми за текстово сходство, извличане на таблични данни, обучение за представяне на обекти, специфични за домейн, разграничаване на двусмислието и свързване на обекти са съпоставими с най-добрите в световен мащаб. Неговият механизъм изгражда цялостна графа от знания, съдържаща всички обекти и техните връзки, за да позволи на хората да се учат от нея, да я използват и да дават обратна връзка на системата. Прилагането на тези функции към научен и технически текст е сложно предизвикателство, което малко други могат да постигнат.

Разберете повече за стартъпа ТУК. 

Какво представлява Европейският съвет за иновации?

Европейският съвет за иновации (EIC) е водеща европейска програма за идентифициране, разработване и мащабиране на революционни технологии. През третата си година като пълноправен фонд на ЕС, EIC имаше бюджет от 470 милиона евро за финансиране на най-обещаващите технологии в цяла Европа и подкрепа на европейския растеж.

Относно Silverline Capital

Silverline Capital е фонд за рисков капитал, мецанин и дялово финансиране на отличаващи се малки и средни предприятия с потенциал да се превърнат в лидери в областта си. В портфолиото на фонда се включват инвестиции в изкуствен интелект, електронна търговия, кръгова икономика, застраховане и аутсорсинг на бизнес процеси. Silverline Capital е съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“, управлявана от Фонд мениджър на финансови инструменти в България.

Последвайте канала на

Novini.bg
1027 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 17:30

5
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­­и­ ­­м­­­о­­­м­­­и­ч­е­т­­а­­­ ­­в­и­­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­а­т ­-­­ X­­1­8­­.­­F­U­­­N

2024.05.25 | 05:43

4
❤️ Г­о­р­е­щ­­и­­ ­­м­­о­­м­и­­ч­­е­­­т­­­а­ ­­­в­­­и­ ­о­ч­а­­к­­­в­­а­­т ­-­­ X­­1­­­8­­­.­F­­U­­­N

2024.05.24 | 07:56

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.24 | 00:49

1
Европа се превръща в кене,ф.Русия е нашето спасение.

2024.05.24 | 03:10

2
бягай от "кeнe,фa", във "вашето спасение" дават гражданство срещу военна служба и тъкмо сега търсят доброволци със свещ.

Добави коментар

Водещи новини