NASA ще използва сателити с Android

  • 27 август 2012 14:37

  • 1699
  • 3
NASA ще използва сателити с Android
©

Американската космическа агенция (NASA) започва нов проект, който ще цели създаването на евтини сателити с модерен харудер. Операционната система на новите спътници ще е Android, а изчислителната мощ ще се осигурява от смартфони от гамата Nexus, предава онлайн изданието The Verge.

Проектът се казва PhoneSat и има основна цел занижаване на разходите и разработването на лесни за конструиране и поддръжка изкуствени спътници. Освен това NASA изпитва остра нужда от намиране на нови алтернативи, тъй като става традиция бюджетът на агенцията да се намалява с всяка изминала година, пише dnevnik.bg.

Изработени са три прототипа, като всеки от тях използва само и единствено техника, която е свободно достъпна в магазините. Цената на завършените устройства е $3500 за всяко, съобщава космическата агенция в своя сайт.

Мисията на първия прототип - PhoneSat 1.0, ще е доста скромна. Неговата задача е просто да издържи на космическите условия за известно време, да направи няколко снимки, които да изпрати до контролния център, и да проведе диагностика на компонентите си.

Всъщност NASA определя PhoneSat като наносателити. Те се вписват в размерите на стандартен квадратен CubeSat елемент, чието тегло е под 2 кг, а кубът е с 10-сантиметрови страни.

PhoneSat 1.0 използва смартфона Nexus One на HTC. Към него са добавени допълнителни сензори и системи за сигурност, които да го рестартират, ако засекат проблем. NASA разполага с два такива сателита.

PhoneSat 2.0 използва Nexus S, като добавя възможности за изпращане на команди към сателита от контролния център, соларни панели, GPS приемник. Освен това сателитът ще разполага със системи за контролиране на ориентацията си спрямо Земята.

NASA планира да изведе в орбита и трите устройства малко по-късно тази година, но не разкрива точните срокове. В зависимост от техния успех те могат да дадат нова насока в развитието на космическите технологии.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1699 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
атт

2012.08.29 | 22:45

1
Имам Сони Ериксон Експерия Х10/от 2 години и повече/ ,след като ми замениха 1вия по гаранция,този който ми дадоха работи добре около година и от няколко месеца ми къса нервите... Абе искам да кажа,че сателита е ОБРЕЧЕН !

2012.08.30 | 18:13

3
Ми то затва нема вече Сони Ериксон. А от НАСА са заложили на HTC, ако не си забелязал още. Жалко, че не работят със Самсунг. Може би заради войната с Ейпъл.

2012.08.30 | 18:10

2
ОС едва ли е виновна за неудачите на Сони. Аз си имам Самсунг, пък си работи перфектно.

Добави коментар

Водещи новини