Има ли срив в IT индустрията?

  • 07 февруари 2024 13:54

  • 1820
  • 1
Има ли срив в IT индустрията?
© Pexels

Има по-слаб ръст в софтуерната индустрия към момента, но не може да се говори за срив. Това заяви в ефира на Дарик председателят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров.

Според него има затруднения, но те трябва да бъдат разглеждани в контекста на растежа, който секторът отчита за последните 2 години:

„В последните 2 години ние растем с близо 25% на годишна база, което е доста голям успех. През 2023 г. растежът е 12%. Не е изненадващо ръстът да е по-малък в сравнение с предишни години“, допълни Димитров.

По думите му отражението върху сектора у нас е в пряка връзка със случващото се в САЩ.

„Докато българската икономика следва западните и това, което се случва в Германия и САЩ, обикновено се случва в България след 9-12 месеца, в IT индустрията - случващото се в Силициевата долина на другия ден се отразява при нас“, допълни Димитров.

Всяка втора оферта за дистанционна работа е в IT-сектора

Според председателя на БАСКОМ за намаляване на заплатите в сектора е нереалистично да се говори, но замразяване на ръста на заплатите вероятно ще има. Той уточни, че възнагражденията в IT сектора от началото на войната в Украйна са скочили с много проценти, което не е здравословно за индустрията и е спорно доколко това ниво може да се поддържа.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1820 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.07 | 16:22

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини