НАСА отваря най-големия до момента запас от астероиден прах

  • 12 януари 2024 16:08

  • 2033
  • 1
НАСА отваря най-големия до момента запас от астероиден прах
© НАСА

Изминаха повече от 3,5 месеца, откакто космическият апарат OSIRIS-REx на NASA изхвърли ценната си проба от астероиден прах, и учените най-накрая успяха да отстранят капака на контейнера, в който тя се съхранява.

Сега екипът може да завърши стъпките, необходими за разглобяване на TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism), и да получи достъп до скалите и пръстта, събрани от астероида Бену. След като бъде извлечена, пробата може да бъде разделена и разпределена между научните екипи по света.

Според астронома Данте Лаурета от Лунната и планетарна лаборатория на Университета в Аризона махането на капака и получаването на пълен достъп до пробите от Бену е монументално постижение.

"Този успех потвърждава значението на OSIRIS-REx и нашия ангажимент да разширяваме познанията си за космоса. С нетърпение очакваме следващата глава, когато ще споделим тези ценни проби със световната научна общност и ще продължим нашето откривателско пътешествие“, казва още той.

OSIRIS-REx прелетя около Земята на 24 септември, за да изхвърли TAGSAM след епична мисия, която отне повече от 7 години. Капсулата се спусна с парашут в пустинята Юта, където беше ефикасно извлечена и незабавно транспортирана до чисто съоръжение, за да бъде отворена при абсолютен минимум земно замърсяване.

Въпреки че външната капсула се отвори доста лесно и даде на учените достъп до 70 грама астероиден прах, основната глава на TAGSAM, съдържаща по-голямата част от пробата, остана плътно затворена напук на всички усилия на екипа. Контейнерът беше запечатан с 35 крепежни елемента, два от които упорито не поддаваха на инструментите, одобрени за използване в стерилната среда, в която трябваше да се извърши отварянето.

За да реши този проблем, екипът разработва два чисто нови многокомпонентни инструмента, които преминават през строги тестове и репетиции, преди най-накрая да влязат в употреба.

НАСА пусна видео с котка от далечния космос

Какво следва сега? Преди да може да се разгледа, извлече и измери пълният образец от пробата, учените ще трябва да довършат разглобяването на капсулата. Но важното е, че препятствието в лицето на тези два крепежни елемента вече е преодоляно.

Сега науката може да продължи. Съвсем скоро ще можем да зърнем най-голямата пратка астероидна пръст, събирана и доставяна на Земята от човешка мисия, пише Science Alert, цитирано от "Обекти".

В момента OSIRIS-REx, преименувана на OSIRIS-APEX, е на път към друг астероид - потенциално опасния обект Апофис. Срещата с него трябва да се състои през 2029 г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2033 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 17:18

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини