Компютърен учен: Небиологичният интелект, създаден през тази година, ще бъде един милиард пъти по-мощен от всичкия човешки интелект днес

  • 21 декември 2023 15:54

  • 14415
  • 9
Компютърен учен: Небиологичният интелект, създаден през тази година, ще бъде един милиард пъти по-мощен от всичкия човешки интелект днес
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Откакто човекът съществува, той мечтае за безсмъртие. Увлечението на човечеството да измами смъртта е отразено в редица исторически записи и свидетелства, митове и фолклорни легенди, датиращи още от Древен Египет. Докато в миналото тези стремежи са били израз на ритуали и мумифициране, в днешно време развитието на науката и технологиите може би откриват нови перспективи.

По тази тема компютърният учен и футурист Рей Курцвейл посочва конкретни времеви рамки, в които човечеството ще постигне безсмъртие, като според него изкуственият интелект (AI) ще играе главна роля в това.

От 90-те години на миналия век досега Курцвейл е направил 147 прогнози, 86% от които са абсолютно точни, пише aibulgaria.com.

Например през 1990 г. той прогнозира, че най-добрият шахматист в света ще загуби от компютър до 2000 г., а седем години по-късно Deep Blue на IBM матира Гари Каспаров. Той също така предвиди, че до 2009 г. ще бъдат разработени преносими компютри и устройства, а цифровата музика и книги ще заменят до голяма степен физическите носители.

"Изкуственият интелект е като появата на човешкия. Става дума за появата на друга интелигентност в света"

Според Курцвейл това, което сме видели до момента от изкуствения интелект, е само началото. Според него AI ще премине теста на Тюринг до 2029 г. и ще достигне “сингулярност” до 2045 г.

Тестът на Тюринг е разработен от Алън Тюринг – известен британски компютърен учен и кодоразбивач от Втората световна война, изигран от Бенедикт Къмбърбач в отличения с “Оскар” филм Игра на кодове (The Imitation Game). През 1950 г. Тюринг предлага метод за определяне на интелигентността на дадена машина. Той се състои в провеждане на разговор между човек и машина, при който, ако човекът не може да различи дали общува с машина или с друг човек, то тогава машината се счита за “интелигентна”. Въпреки многобройните вариации и критики през годините, тестът остава златен стандарт за оценка на създаването на истински изкуствен интелект.

От друга страна, “технологична сингулярност” е термин, популяризиран от писателя на научна фантастика Върнър Виндж, и се отнася за хипотетичен момент във времето, в който технологичният растеж, особено в областта на изкуствения интелект, ще стане неконтролируем и необратим, което ще доведе до непредвидими промени за човешката цивилизация. Според Курцвейл сингулярността ще настъпи през 2045 г.

Небиологичният интелект, създаден през тази година, ще бъде един милиард пъти по-мощен от всичкия човешки интелект днес – пише Курцвейл в своята книга “Сингуларността е близо“.

"В този момент свръхинтелигентните компютри ще могат да генерират идеи, които никога не са хрумвали на човек, благодарение на което ще могат да създават технологични инструменти, които са много по-добри от всичко, с което разполагаме. Именно това ще ни помогне да изследваме и Вселената", пише той.

Според футуриста хората ще могат да се обединят с този свръхразум, като подобрят собствените си способности и преодолеят биологичните си ограничения. По думите му това ще бъде моментът, в който “човешкият интелект ще бъде умножен по милион”.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
14415 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ККК

2023.12.27 | 05:44

9
Това преди или след ТСВ ще е?

2023.12.25 | 11:34

8
Дано дойде Руснака, и да го начука на Българчето.
Асен

2023.12.23 | 13:39

7
Никога няма да предпочетат тези бездушни кабели пред човек. Създали там някакви алгоритми и ми надуха главата с това. Егати тъпите докторчета.
Асен

2023.12.23 | 13:35

6
Абе айде стига глупости бре! То живота не е само разум и калкулация. Задръжте си скапаните машини. Те никога няма да са и на половина толкова добри колкото хората. Машината завинаги ще си остане просто един душевно скопен калкулатор.

2023.12.22 | 09:47

5
и каква полза ще ни донесе това? в света е пълно с изобилие от храна, вода, ресурси, но продължава да има огромен брой гладуващи и мизерстващи, за сметка на немалък брой свръхбогаташи, които вече се чудят с какво още да задоволят безсмисления си живот! явно пак ще бъде за тях, ще станат безсмъртни, за да могат да си харчат богатството и да трупат ново! браво, страхотно бъдеще!

2023.12.21 | 17:22

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Емѝ...

2023.12.21 | 16:46

3
А изкуствения интелект може ли да духа? Притеснява ме да не ми вземе работата.

2023.12.21 | 16:32

2
а душа ще имо ли? щото такива мъртви има много в парламента.

2023.12.21 | 16:00

1
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини