Компанията "Спейс Екс" изстреля южнокорейски разузнавателен спътник от американския щат Калифорния

  • 01 декември 2023 22:01

  • 495
  • 1
Компанията "Спейс Екс" изстреля южнокорейски разузнавателен спътник от американския щат Калифорния
© Gettyimages

Ракета носител "Фалкон 9" на американската космическа компания "Спейс Екс" изведе днес в орбита първия южнокорейски военен разузнавателен спътник от военновъздушната база "Ванденберг" в югозападния американски щат Калифорния, съобщава БТА. 

Северна Корея вече успешно изведе в орбита свой собствен шпионски спътник миналия месец.

"Спейс Екс" спря проследяването в реално време на мисията минути след изстрелването и последвалото връщане на ускорителя на основната степен на ракетата, без да покаже отделянето на полезния товар.

Южна Корея наложи санкции на Пхенян

През май Южна Корея използва ракетата собствено производство "Нури", за да изведе в орбита годен за мисии търговски сателит за първи път в историята, но след това подписа договор със "Спейс Екс" за изстрелване на пет военни разузнавателни спътника до 2025 г. в стремежа си да ускори постигането на зададената цел - 24-часово наблюдение на Корейския полуостров.

След два неуспешни опита за извеждане на шпионския си спътник в орбита, при които ракетите носители се разбиха, Северна Корея използва своята ракета "Чолима-1", за да изстреля разузнавателния сателит "Малигьон-1". Пхенян все още не е разпространил снимки от този спътник и съответно анализаторите са на мнение, че пълните му възможности не са известни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
495 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.02 | 06:11

1
Много скоро другарят Ким ще обедини Кoрея.

Добави коментар

Водещи новини