Roca Group успешно въведе в експлоатация първата в света електрическа тунелна пещ за производство на санитарна керамика

  • 01 декември 2023 09:56

  • 7166
  • 0
Roca Group успешно въведе в експлоатация първата в света електрическа тунелна пещ за производство на санитарна керамика
© Roca Group

Roca Group, световният лидер в проектирането, производството и продажбите на обзавеждане за баня, инвестира в първата в света електрическа тунелна пещ за санитарна керамика. В стремежа си да декарбонизира характерното енергийно и въглеродно интензивно производство на керамични изделия, компанията предприе решителна стъпка към електрифициране на производствените си процеси в завод на Laufen в Гмунден (Австрия). Всичко това е възможно благодарение на авангардната технология на Keramischer OFENBAU, световен технологичен лидер в производството на керамични пещи.

Германският производител на пещи се фокусира върху устойчивите иновации повече от 25 години и е пазарен лидер в областта на енергийно ефективните керамични пещи, което го прави идеален партньор за проекта на Roca Group за декарбонизация. След четиригодишно разработване, първата електрическа тунелна пещ за санитарен фаянс успешно започна производството на сложни керамични изделия в Гмунден. Заводът на Laufen, част от Група Roca, който вече използва електроенергия от възобновяеми източници, беше избран за първото внедряване на тази новаторска технология, тъй като е особено благоприятен за производството на най-новите продукти с най-високо качество. Иновацията на електрическата пещ вече е регистрирана от Европейското патентно ведомство.

Предвид факта, че пещта е високоефективна, декарбонизирана и автоматизирана, тя представлява ценна алтернатива на конвенционалното производство, зависещо от изкопаеми горива, и е ключов етап в гарантирането на това, че до 2024 г. Гмунден ще се превърне в първото в света предприятие за производство на санитарен фаянс с нулево нетно потребление. Тази инвестиция е от основно значение и за стратегията на Roca Group за декарбонизация. Групата приключи 2022 г. с 39% намаление на преките емисии на CO2 в сравнение с базовата 2018 г., като се доближи до своята цел SBTi за въглеродна неутралност до 2045 г.

Повече за новата технология и потенциалния й ефект върху екологията прочетете ТУК:

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
7166 0

Свързани новини

Водещи новини