Роскосмос: Международната космическа станция е към края на експлоатацията си

  • 27 октомври 2023 22:25

  • 2221
  • 4
Роскосмос: Международната космическа станция е към края на експлоатацията си
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Международната космическа станция (МКС) е надхвърлила всички допустими срокове на съществуване и е към края на експлоатацията си, каза генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов, цитиран от БТА. 

"Знаете, че Международната космическа станция наближава края на своето съществуване. За съжаление, тя вече е надхвърлила всички допустими срокове", каза Борисов в телевизионно интервю.

Ръководителят на Роскосмос отбеляза, че 80 процента от руското оборудване на МКС е надхвърлило всички гаранционни срокове, които биха му позволили да остане в експлоатация на орбиталната лаборатория, в чиято поддръжка Москва играе ключова роля.

Русия удължава работата си на МКС до 2028 г.

На 12 април Юрий Борисов докладва на президента Владимир Путин, че руското правителство е удължило работата на Международната космическа станция до 2028 г. По-късно ръководителят на държавната корпорация информира страните партньори на МКС за решението.

Също през април директорът на НАСА Бил Нелсън каза в интервю за Ройтерс, че очаква Русия и САЩ да си сътрудничат по проекта МКС до 2030 г. 

В проекта участват 14 държави: Русия, Канада, САЩ и Япония и 10 страни-членки на Европейската космическа агенция (ЕКА) - Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария.

Изграждането на орбиталната станция - модел на международно сътрудничество, обединяващо главно САЩ и Русия, започна през 1998 г. МКС трябваше да бъде изведена от експлоатация през 2024 г., но НАСА изчисли, че работата й може да продължи до 2030 г.

В последно време в руския сегмент на МКС възникнаха технически проблеми, включително три инцидента, свързани с течове, като този в модула "Наука" в началото на октомври, който не застраши екипажа.
       
През юли 2022 г. Русия обяви намерението си да се оттегли от МКС, където постоянно пребивават нейни космонавти. Поради това създаването на нова руска орбитална станция беше представено като основен приоритет на Роскосмос.
      
Руският президент Владимир Путин каза, че първият сегмент на новата руска космическа станция трябва да бъде изведен в орбита през 2027 г., като обеща покоряването на космоса да продължи въпреки неотдавнашните неуспехи.
       
Космическият сектор на Русия, който в миналото е бил гордостта на страната, от години страда от проблеми с финансирането, корупционни скандали и провали като загубата на космическия апарат "Луна-25" през август.

По повод неуспеха на мисията Борисов каза, че работата по проекта "Луна-25" е продължила 16 години, което по думите му е "неприемливо дълго време". Ръководителят на Роскосмос допълни, че подобни проекти не трябва да отнемат повече от 5-7 години.

Борисов отбеляза, че в процеса на работа по "Луна-25" са се сменили няколко поколения разработчици.

През август ръководителят на Роскосмос съобщи за плановете за изстрелване на орбиталния апарат "Луна-26" през 2027 г. В началото на Борисов каза, че изстрелването на следващите руски лунни мисии - "Луна-26" и "Луна-27", може да бъде изместено за по-ранни дати, за да бъда получени възможно най-скоро необходимите резултати. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2221 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
баба гицка

2023.10.28 | 20:45

3
и русия е към карая си на съществуване
Дядо Гицьо

2023.10.29 | 19:06

4
Тъпак, няма какво повече да се каже.

2023.10.28 | 09:46

2
Разпродажба!!!!!!!!!!! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена-----------> mub.me/mono

2023.10.28 | 01:56

1
Горещи момичета ви очакват на - - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини