България ще разработва изкуствен интелект с нов суперкомпютър

  • 19 октомври 2023 12:20

  • 1847
  • 2
© МС
Слушай новината Слушай новината

На специална церемония бе открит новият български суперкомпютър "Хемус". Към него е изграден цялостен комплекс, включващ още система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. По този начин е създадена интегрирана екосистема, която може да позволи на учени от различни области да ползват възможностите на суперкомпютъра.

"Българските учени работят на високо европейско ниво", заяви премиерът Николай Денков, цитиран от БТА. Той участва в церемонията по откриването на суперкомпютъра.

Суперкомпютърът "Хемус" има производителност над 3 петафлопа (скорост над 3 х 1015 операции с плаваща запетая в секунда). За сравнение, най-мощният суперкомпютър в света Frontier има производителност от над 1000 петафлопа.

Премиерът акад. Денков ще открие новия български суперкомпютър „Хемус“

Благодарение на "Хемус", страната ни ще запази водещата си позиция в IT сектора на Балканите. Мощността му със сигурност го класира в Топ 300 на най-производителните суперкомпютри. 

През 2021 година в България заработи суперкомпютърът Discoverer. Той е част от мрежа европейски суперкомпютри, разположени в още 8 различни държави -  Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения, Испания и България.

С пускането на "Хемус", България става една от малкото страни с 2 суперкомпютъра. За сравнение, известният със своята IT индустрия Тайван също има 2 подобни машини.

"Суперкомпютърът "Хемус"позволя изпълнението на близо 100 000 задачи и подзадачи паралелно", коментира проф. Анета Караиванова пред БНТ.

"Ако за един обикновен компютър ще отнеме месеци да изчисли нещо, този суперкомпютър ще даде резултат в рамките на един ден", разкрива зам.-директор на "Център за върхови постижения по информатика и ИКТ". По думите ѝ "Хемус" ще работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

Системата за съхранение на данни на "Хемус" позволява записване и обработка на близо 6,72 петабайта данни. 1 петабайт (PB) информация се равнява на 1024 терабайта (TB) данни. Обикновено потребителските компютри идват с 1TB харддиск.

Българският суперкомпютър „Discoverer“ на 91-во място в света по изчислителна мощ

Българският суперкомпютър ще се използва за научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, фармацевтика, разработка на високотехнологични материали, моделиране на динамични процеси и анализ на данни.

Суперкомпютърът е разположен в Центъра за върхови постижения по информатика и ИКТ на БАН. В него са изградени 7 високопроизводителни сървърни системи с графични ускорители и специализиран софтуер. С тяхна помощ могат да се правят визуализации и да се разработват и тестват приложения. Налични са още лаборатории за лазерно сканиране, 3D дигитализация, микроструктурен анализ и индустриална компютърна томография.

Създаването на българския суперкомпютър "Хемус" и комплексът от системи към него струва близо 30 милиона лева. Финансирането е осигурено от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1847 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PR

2023.10.19 | 12:39

1
В БАН ще изкъртят биткойните сега

2023.10.19 | 22:03

2
и ще научат ексела

Добави коментар

Водещи новини