Доброслав Димитров (БАСКОМ) за изкуствения интелект: Ако не повишим възможностите си, можем да станем излишни

  • 17 октомври 2023 17:47

  • 1428
  • 2
Доброслав Димитров (БАСКОМ) за изкуствения интелект: Ако не повишим възможностите си, можем да станем излишни
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Изкуственият интелект не е терминатор, който ще дойде да взриви, както би направила една бомба. Той прави това, в което сме смятали, че сме абсолютни господари: когнитивната и творческа дейност и това, което всъщност ни прави хора. Ако си работим работата като роботи, роботът е по-добър в тази дейност. Трябва да проявим повече човечност в това което правим, иначе ще ни замести. Това каза в интервю за бТВ председателят на БАСКОМ Доброслав Димитров.

„Хора, които изпозлват изкуствен интелект, ще вземат работата, не самият той. Изкуственият интелект е икономическа сфера. Ако не вземем мерки сега, след не повече от година-две ще бъдем изправени пред много сериозни икономически проблеми. Ако не повишим възможностите си, можем да станем излишни“, предупреди той.

Ръст на обявите за работа, свързани с изкуствен интелект

Председателят на БАСКОМ обясни, че в същността на високите технологии от критично значение е човекът. И добави, че за съжаление има липса на достатъчно хора и талант в сектора. Затова и "Гугъл", например, нямало да дойдат в България. "Ако кажа: "Дайте ми 5 000 инженера с еди-каква си специалност", няма откъде да се вземат тези хора", допълни той. 

По думите му хора могат да бъдат "осигурени" чрез много сериозна реформа в образованието или с връщане на наши сънародници.

"Политиците не създават работни места и не увеличават заплати. Прави го бизнесът. Политиците трябва да осигурят средата", подчерта още Димитров. И отправи още едно предупреждение: "Разговори, изглеждащи невинни в предизборна кампания, в бизнеса имат отражения".

Борисов отговори дали ще се разпадне сглобката заради тегленето на нов дълг

"От 1997 г. има много отговорна политика на правителства, които са държали много консервативна финансова политика, която през последните 2 години определено не изглежда по точи начин, заради честите избори. В момента се харчат пари, които не е сигурно, че ще бъдат събрани. Държавата трябва да не допринася за проблемите и да се готви за неочакваното. Притеснява ни, че държавата планира разходите си спрямо приходите, които е имала миналата година, а това най-вероятно няма да се случи. Ако не планираш за лошия, а за оптимистичния вариант, когато стане нещо лошо, нямаш място да реагираш. Ако взимаш пари за оперативни разходи, а не за инвестиции или форсмажор, няма дълго време да си в бизнеса", даде пример IT специалистът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1428 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хай

2023.10.19 | 17:46

2
Тиси един долен дрогиран изрот тиси излишен неви искаме никакв интелект долен лайнар

2023.10.17 | 22:32

1
Па ти си излишен бе, мяза на шизофреник.

Добави коментар

Водещи новини