Председателят на БАСКОМ: IT специалистите в България са с по-висок стандарт на живот от техните колеги в Германия

  • 21 септември 2023 10:42

  • 3349
  • 1
Председателят на БАСКОМ: IT специалистите в България са с по-висок стандарт на живот от техните колеги в Германия
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Изкуственият интелект продължава да навлиза все по-детайлно и практически в сфери, за които само преди месеци се е говорило теоретически. Развитието вече е по-регламентирано и структурирано от началния период на експериментиране, като в България има качествена промяна в опитите на фирмите да въведат технологията, а IT бизнесът усилено споделя опит и информация. Това ще даде на България много сериозно предимство в съревнованието за AI, каза Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ, в ефира на предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Достъпът до таланти продължава да остава жизненоважен за IT индустрията и това продължава да е вярно с навлизането на AI. Целият сектор остава зависим от наличността на хора и желанието им да работят в България, каза Димитров.

Николай Денков: Минаха години на усилия, за да се случи откриването на института INSAIT

"Ако един редови програмист или експерт ви е бил полезен за едно нещо преди, в ерата на изкуствения интелект ви трябва много добър експерт, който да може да се възползва от този инструмент. Ако не може да се възползва от него, неговата добавена стойност пада много значително. Тук образованието и желанието да надграждаш себе си е много важно - хората обичаме да сме мързеливи, станали сме експерти в дадена област и сме щастливи. Което се случва тук е, че трябва много бързо да се научим на нови неща."

Такива кадри са мобилни, което прави и IT бизнесът толкова мобилен, тъй като е изцяло базиран на този човешки капитал.

Български институт е сред избраните от ЕС за развитие и внедряване на изкуствения интелект

"Нашият бизнес изглежда много симпатичен, с много висока добавена стойност, но той е и много чуплив - това е частта, която държавата не разбира... Когато условията в държавата не са ОК, човек си събира семейството и се премества някъде другаде", каза Димитров и добави, че заплащането вече не е основната причина за напускането на български програмисти, а неща като образование на децата, здравеопазване или лоша инфраструктура.

"През последните пет-шест години IT специалистите в България са с по-висок стандарт на живот от техните колеги в Германия. Но не можем да излезем с другите условия, които са извън парите - става дума за средата, в която живеем. Причината да остават, е че все пак имат по-висок стандарт на живот - ако им вдигнем данъците, те губят причината да останат тук."

Без значителни и бързи подобрения в средата на живот и държавна политика за налагането на България като добро място за живеене, страната няма да успее да привлече и нужните на индустрията кадри от чужбина, каза Димитров. Трябва да се разпознае, че човешкият ресурс е поне толкова важен, колкото е финансовият, и това мислене трябва да се налага на всяко едно ниво, добави той.

Български стартъп за изкуствен интелект набра 4 млн. лева от частни инвеститори
Повишаване на максималния осигурителен доход ще увеличи разходите на фирмите в сектора и ще намали привлекателността на България за IT специалисти, а последните предложения на Министерство на финансите за формула, по която нивото да бъде качвано всяка година и да е свързано със средната заплата, ще го превърне във "форма на скрит прогресивен данък", каза Димитров. Секторът не е против повишаването, ако за това има добра аргументация.

"Ако икономиката на България тази година порасне, единствената причина за това ще бъдат IT индустриите", каза Димитров, позовавайки са на данни от вътрешно изследване на сектора.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.21 | 15:01

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини