Служителите без умения с AI ще бъдат заменени

  • 28 август 2023 13:33

  • 1885
  • 2
Служителите без умения с AI ще бъдат заменени
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Генеративните модели с изкуствен интелект, като например ChatGPT, проявяват отлични умения в разнообразни технически задачи, включително писане и кодиране. Тяхната ефективност е на толкова високо ниво, че мнозина изразяват загриженост, че тези технологии ще изместят човешкия фактор в работната среда.

Ново проучване на IBM обаче показва точно обратното – хората не трябва да се страхуват от технологията, а по-скоро да я интегрират в работата си. 

Американската технологична компания събира данни от две проучвания – едното е проведено сред  3 000 мениджъри на средно ниво в 28 държави и друго сред 21 000 служители в 22 държави. Резултатите показват, че изкуственият интелект несъмнено ще предизвика промени в работната сила и бизнеса, но не непременно към по-лошо.

Google унищожава ChatGPT през есента? Пуска Gemini AI

Анкетираните ръководители смятат, че през следващите три години 40% от тяхната работна сила ще трябва да се преквалифицира поради внедряването на AI, което според статистиката на Световната банка възлиза общо на 1.4 милиарда служители от 3.4 милиарда души в световната работна сила.  Въпреки това внушителните 87% от тези ръководители вярват, че генеративният изкуствен интелект няма да замести работните роли, а по-скоро ще ги разшири и обогати.

Според анализ на IBM IBV, показващ влиянието на технологичните иновации, тези, които успешно се преквалифицират, за да се адаптират към промените, виждат средно увеличение от 15% в приходите си. Същевременно тези, които активно интегрират изкуствения интелект в работните си процеси, отчитат дори 36% по-голям ръст на приходите спрямо колегите си.

Четири причини защо GPT не може да замени човека

AI няма да замени хората – но хората, които използват AI, ще заменят онези, които не го използват“, се казва в проучването на IBM.

В рамките на доклада се изследва как внедряването на изкуствен интелект влияе върху бизнес моделите на компаниите, като се акцентира върху начина, по който те интегрират тази технология в операциите си и как това се отразява на различните работните позиции.

Влиятелен вестник и създателите на ChatGPT са пред знаково съдено дело

Новата парадигма на уменията премества тежестта от техническите компетенции, които доскоро бяха от съществено значение, като например познанията в областта на STEM, които през 2016 година бяха ключови, към по-широк набор от умения, които през  2023 година се считат за по-малко търсени. Това се дължи на възможностите, които инструменти като ChatGPT предоставят, позволявайки на служителите да постигат повече с по-малко знания, обобщава докладът, цитиран от economic.bg.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1885 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гфдяве

2023.08.28 | 22:27

2
В някои случаи върши работа, но в други трябва доста да му обясняваш какво точно искаш да ти напише и пак няма гаранция, че ще те разбере. Още е много далеч от това да прави от нищо нещо и то както трябва.
а

2023.08.28 | 15:49

1
Ние просто трябва да бъдем единни и да спрем да консумираме продуктите от разни роботи и AI. Нега сами да си ги купуват помежду си.

Добави коментар

Водещи новини