Виртуални гробища заменят паметните плочи

  • 22 август 2023 12:35

  • 1469
  • 0
Виртуални гробища заменят паметните плочи
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Казват, че гробищата са отражение на състоянието на обществото. Е, ако това е вярно, то обществото в Китай вече се е дигитализирало изцяло. Там виртуални гробища заменят традиционните надгробни плочи. Може би скоро това ще стане мода и в другите големи градове по света.

Неотдавна в уеб-пространството циркулираше идея покойниците да се кремират и погребват в капсула с фиданка, готова да порасте и да се превърне в красиво дърво. Тази идея така и не набра скорост. Ала в Пекин, когато някой умре, вече няма погребение или досег със земята; вместо това се създава виртуален паметник.

Пести земя

Джан Ин, местна жител на около 40 години, наскоро е погребала баба си. След кремацията пепелта на старицата е съхранена в отделение в голяма стая на гробището Тайзю в Пекин, в нещо като банков сейф. Електронен екран на вратата на отделението показва снимки и видеоклипове на починалата. Това е вместо традиционния надгробен камък.

Местните служители казват, че това пести земя – фактор, който навярно е от значение за град с над 20 милиона жители. Освен това практиката е по-достъпна и съответства на нарастващата тенденция сред китайски семейства, които искат по-персонализирани погребения за своите близки.

„Традиционните гробища са на открито, изложени на вятър и слънце“, казва Джан. „Ако доведете децата си там, те ще видят само голи каменни плочи, което няма значение за тях. В цифровите гробища семействата могат да гледат снимките на починали роднини, заедно, в зала“.

Джан казва, че дядо ѝ е дал одобрението си за дигиталното погребение, защото е много възприемчив към нови неща – и по стечение на обстоятелствата нишата, в която се съхранява пепелта на баба ѝ, е същата като номера на старата къща на бабата.

Властите приветстват промяната, отваря се нов бизнес

Както местните власти, така и погребалните компании в Китай приветстват този нов начин за погребване, тъй като страната е изправена пред недостиг на градска земя и бързо застаряващо население. Градската управа е решена да се опита да намали общата земя, заета от обществени гробища, до около 70% от сегашната им площ, до 2035 г.

Тенденцията, разбира се, поражда и нов бизнес. Beijing Jiuli Digital Technology Co., доставчик на погребални електронни услуги, работи с градските власти, за да „премести“ погребалната дейност онлайн. Фирмата убеждава близките на покойниците, че онлайн ритуалите могат да носят също толкова значение, колкото и физическите традиции, които съществуват от векове – че даже и повече.

Какъв ще бъде светът през 2100 година?

Тази метаморфоза се насърчава от китайските власти. Те разглеждат промяната като необходима стъпка за запазване на земята и намаляване на разходите. С население от 1,4 милиарда, Китай е водещ в света по търсене на погребални услуги: обемът на този пазар през 2020 г. е около 35,6 милиарда долара.

Не само Пекин насърчава дигиталните погребения. През август 2022 г. Шанхай откри дигитално гробище с Fu Shou Yuan International Group Ltd., водещ доставчик на услуги за погребални технологии. Като част от ритуалите тези фирми създават филми и въздействащи презентации за животa на всеки покойник.

Целта е да се консолидират всички дигитални следи на човека на едно място, създавайки мемоари за всеки човек, когато си отива, казва Джин Лейи, вицепрезидент на Fu Shou Yuan. Този дигитален паметник може да помогне на бъдещите поколения да разберат кой е бил починалият като човек, когато е бил все още жив, казва той.

Икономическият ефект

Ерата на влагане на пари „само в закупуването на земя и количеството камъни“ за погребения скоро ще приключи, казва Джин. По-скоро повече пари ще бъдат похарчени за наука и технологии и емоционалното преживяване на гробищата, казва той.

Достъпността е един от най-привлекателните аспекти на цифровото гробище. Едно средно дигитално погребение струва приблизително 56 000 юана на гробището Тайзю в Пекин, една трета от цената на традиционно гробно място в същия район. От началото на годината в Пекин са продадени повече от 500 цифрови „парцела“.

Повечето покойници в Китай се кремират, но някои жители все още купуват традиционно гробно място, за да погребат пепелта под земята в знак на уважение. Въпреки че това зависи от местното правителство на всеки град, погребенията на тела са забранени в повечето райони на страната, за да се пести земя.

Средно погребението в Китай струва 5 555 долара, което се равнява на около 45% от средната годишна заплата, в сравнение с 10% в световен мащаб, според доклад от 2020 г. на Sun Life Financial Inc. През 2021 г. Китайската комисия за регулиране на банковото и застрахователното дело излезе с предупреждение към потребителите да внимават да не бъдат подмамени в безразсъдно заемане на „заеми за гробища“ за финансиране на погребения.

За сметка на това дигитално гробище, обхващащо 20 квадратни метра, може да побере повече от 150 „парцела“.

Подобна е ситуацията и в Хонконг, където от години традицията е пепелта на покойниците да се съхранява в урни в големи големи колумбарии, някои от които се управляват от религиозни организации като будистки храмове. Наскоро там бе открит и първият частен вертикален колумбариум с възможност за дигитални погребения, пише technews.bg.

Погребения в Космоса: първото хранилище на нашата цивилизация във Вселената

Обратно в Шанхай фирмите за дигитални погребения се стараят да създават виртуални двойници на покойниците, с изображения, цифрови активи, звукови файлове и др. Близките на починалите могат да персонализират различни елементи от тези виртуални образи. Чрез възпроизвеждане на гласа на починалия близките могат дори да взаимодействат с цифровата версия на починалия, да споделят своите житейски истории и да предават семейни разкази за поколенията. Fu Shou Yuan си партнира с Unity Software, чиято игрова машина приложения захранва 70% от най-добрите мобилни игри по света. Заедно двете компании работят за създаване на реалистични дигитални изображения на хората, след като са преминали в отвъдното. В момента се водят дискусии за сътрудничество с друга водеща компания за информационни технологии.

Подобен технологичен напредък привлича млади хора в индустрията. През последните няколко месеца темата за заетостта в бизнеса с дигитални погребения е абсолютен хит сред агенциите и сайтовете за обяви за работа. Обещаващите възможности за работа доведоха до нарастващ брой записвания в програми, свързани с погребенията. За местните власти и за фирмите, занимаващи се с виртуални погребения, най-голямото предизвикателство, пред което са изправени, е… традиционното възприемане на смъртта.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини