Ботовете решават по-бързо от хората тестовете "Аз не съм робот"

  • 15 август 2023 19:22

  • 1579
  • 1
Ботовете решават по-бързо от хората тестовете "Аз не съм робот"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изненадващо или не, ботовете могат да решават тестовете CAPTCHA, използвани от уеб-сайтовете за проверка дали потребителят е човек, по-бързо и по-точно от хората. Иронията е в това, че първоначалното предназначение на CAPTCНA е именно борбата с автоматизираните ботове в интернет.

CAPTCHA е съкращение от Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, което означава „Напълно автоматизиран публичен тест на Turing за разграничаване на компютри и хора“. Тези тестове обикновено включват идентифициране на изкривени букви, изображения на определени предмети и животни или изпълнение на прости аритметични задачи.

Тестовете CAPTCHA са създадени, за да решат един от най-наболелите проблеми в интернет: използването на ботове за  престъпни цели, включително създаване на фалшиви акаунти и отзиви в уеб ресурсите. Но едно ново проучване на изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн (UCI) установи, че CAPTCHA тестовете не са толкова ефективни, колкото се смяташе досега.

Четири причини защо GPT не може да замени човека

По време на изследването учените са сравнили поведението на ботове с това на 1400 души, които са били помолени да решат 14 000 различни теста. Резултатите са категорично в полза на ботовете – те печелят срещу хората, отбелязва The Times в публикация за изследването, пише technews.bg. 

Когато хората са помолени да решат тестове за изкривен текст, те отделят от 9 до 15 секунди и отговарят правилно само в 50-84% от времето, докато ботовете преминават същите тестове за по-малко от секунда с точност 99,8%. Професор Джийн Цудик от UCI, един от съавторите на изследването, смята, че са необходими по-добри решения за борба с ботовете. „Защо продължаваме да използваме технология, която почти никой не харесва, струва толкова много (особено като загубено човешко време) и е неефективна срещу ботове?“, пита риторично ученият.

Все повече фирми забраняват ChatGPT в офисите

Той предполага, че една от причините за използване на CAPTCHA са големите доставчици в интернет, които правят пари от продажбата на услугите си и нямат стимул да изоставят начина си на работа. Професорът и колегите му са анализирали 200 от най-популярните сайтове и установяват, че 120 от тях използват CAPTCHA тестове.

Цудик се съмнява, че ще бъде създаден CAPTCHA формуляр, който да издържи изпитанието на времето. Според него, въпреки всички иновации, ботовете в крайна сметка ще се окажат победители в тази технологична надпревара.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2023.08.16 | 02:40

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw

Добави коментар

Водещи новини